Cea mai mare economie a Europei se pregătea, cu un an în urmă, pentru o creştere puternică a numărului de imigranţi din Europa de Est, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii. Oligativitatea de a cunoaşte limba germană şi ridicarea restricţiilor mai târziu decât alte state UE au atenuat fluxul migraţiei, potrivit oficialului.

„Ca rezultat al liberalizării migraţiei muncitorilor, circa 63.000 de persoane din aceste ţări au venit să lucreze în Germania”, a spus Weise pentru ziarul Rheinische Post, preluat de Reuters. Cu un an în urmă, Biroul pentru Muncă aştepta sosirea a aproximativ 140.000 de muncitori în fiecare an.

Weise a arătat că Marea Britanie şi Irlanda şi-au deschis pieţele muncii mai devreme decât Germania, astfel că multe persoane din Europa de Est care au dorit să emigreze s-au stabilit în aceste ţări. În plus, mulţi au considerat că este mai uşor să inveţe engleza decât germana. Germania a deschis piaţa muncii în luna mai a anului trecut pentru statele care au aderat la UE în 2004, precum Polonia, Ungaria şi ţările baltice, după ce a fost exceptată timp de şapte ani de la directivele UE privind libera circulaţie a forţei de muncă. Economia germană pare o destinaţie atractivă pentru emigranţi, cu un şomaj scăzut, care continuă să atingă minime istorice. În ultimele câteva luni, Germania a constatat sosirea a numeroşi imigranţi din statele din sudul zonei euro, lovite de criza datoriilor de stat.

Dintre cei 63.000 de imigranţi din Europa de Est, 67% sunt din Polonia, 13% din Ungaria şi 7% din Cehia, a adăugat Weise. Cele mai populare sectoare ale economiei pentru imigranţi sunt construcţiile şi industria manufacturieră.

Ultima oră