În perioada 29 – 31 martie 2012 s-a desfăşurat, din iniţiativa Inspecţiei Muncii, „Campania Naţională privind identificarea angajatorilor care folosesc muncă fără forme legale la angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către angajatorii din domeniul construcţiilor a prevederilor legale  privind  securitatea şi sănătatea în muncă ”.

Au  fost efectuate verificări la 24 agenţi economici cu un număr total de 1085 salariaţi. Au fost constatate 82 de deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, fapt pentru care au fost  aplicate 82 sancţiuni contravenţionale, respectiv 7 amenzi în valoare de 20.000 lei  şi 75 de avertismente .

Cele mai frecvente deficienţe constate de inspectorii de muncă din cadrul serviciului control securitate şi sănătate în muncă, au fost:

Neverificarea rezistenţei de dispersie a instalaţiilor de pământare sau chiar lipsa instalaţiei de punere la pământ.

Neasigurarea unei supravegheri medicale adecvate la angajare şi periodic pentru toţi lucrătorii.

Neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toţi lucrătorii.

Neacordarea de către angajator a echipamentului individual de protecţie.

Neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie corespunzător (centuri de siguranţă ,căşti, bocanci).

Neasigurarea măsurilor de prevenire a căderii de la înălţime cu mijloace materiale , în special cu balustrade de protecţie solide,suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară sau un alt mijloc alternativ echivalent.

Nu s-a asigurat semnalizarea lucrărilor de săpături şi canalizare .

În domeniul relaţiilor de muncă au fost constatate 140 de deficienţe şi aplicate 150 de măsuri pentru remedierea acestora. S-au aplicat 58 sancţiuni contravenţionale, respectiv 8 amenzi în valoare de 11.800  lei  şi 50 de avertismente. De asemenea a fost formulată propunere de cercetare penală pentru un angajator care a primit la muncă 9 persoane fără a le încheia contracte individuale de muncă.

Cele mai frecvente deficienţe constate de inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relaţii de muncă au fost:

Lipsa certificatului medical la angajare.

Nu s-a făcut dovada înmânării contractelor de muncă la angajare.

Nu se ţine evidenţa orelor de muncă efectuate de salariaţi.

Nu s-a nominalizat prin decizie scrisă persoana desemnată să completeze şi să transmită registrul de evidenţă al salariaţilor în format electronic.

Neîntocmirea planificării concediilor de odihnă.

Lipsă criterii de evaluare în contractele individuale de muncă  şi în regulamentul intern.

 

Ultima oră