Dacă Dumnezeu şi valorile, diferenţa dintre bine şi rău rămân ascunse în întuneric, toate celelalte iluminări, care ne dau o putere incredibilă, nu sunt doar progrese, ci şi ameninţări care pun în pericol lumea„, a declarat Papa, concentrându-şi meditaţia asupra „luminii” învierii lui Iisus.

„Întunericul cu adevărat ameninţător pentru om este faptul că el este capabil să vadă şi să caute lucrurile tangibile, materiale, dar nu vede încotro se îndreaptă lumea şi de unde vine aceasta„, a remarcat el într-o notă pesimistă.

Benedict al XVI-lea şi-a ilustrat cuvintele cu o imagine: „Astăzi, putem să ne luminăm oraşele într-un mod atât de uimitor, încât stelele de pe cer nu se mai văd (…) În ceea ce priveşte lucrurile materiale noi cunoaştem şi putem incredibil de multe, dar ceea ce merge dincolo de aceasta, Dumnezeu şi binele, nu mai reuşim să identificăm”.


Joseph Ratzinger s-a declarat îngrijorat de faptul că omul contemporan ocidental refuză transcendenţa, într-un moment în care în Occident majoritatea oamenilor nu mai aderă la marile religii sau sunt în căutare.

„Materia primă a lumii”, a declarat el, „este bună, fiinţa însăşi este bună. Răul nu provine de la fiinţa creată de Dumnezeu, ci el există în virtutea negării. Este nu-ul”, a tranşat el.

Odată cu învierea lui Iisus, lumina însăşi este creată într-un mod nou” pentru a lumina omul, a pledat liderul Bisericii Catolice.

Benedict al XVI-lea a evocat necesitatea unităţii acestei Biserici, afectată de numeroase curente, recurgând la o altă imagine, reprezentată de ceara lumânării pascale.

În ceară, „munca albinelor”, „intră în joc creaţia întreagă, creaţia devine purtătoare de lumină”, a subliniat el.

„Cooperarea comunităţii vii a credincioşilor în Biserică este aproape similară muncii albinelor (…) Putem vedea în ceară o reamintire a faptului că noi înşine şi comuniunea noastră în comunitatea Bisericii există pentru ca lumina lui Cristos să poată ilumina lumea”, a afirmat Papa.

Suveranul Pontif a botezat, vârsând apă peste creştetele lor, opt adulţi. Aceştia, trei bărbaţi şi cinci femei, de naţionalitate germană, italiană, albaneză, turcmenă, americană, slovacă şi cameruneză, îmbrăcaţi în veşminte liturgice albe, au primit apoi binecuvântarea şi comuniunea.

Lunga ceremonie a început cu două ore şi jumătate înainte cu pregătirea lumânării pascale în atrium.

Papa a adus-o apoi aprinsă în imensa bazilică unde toate luminile fuseseră stinse, avansând pe o platformă rulantă, într-o linişte deplină.

La rostirea cuvintelor „Lumen Christi” („Lumina lui Cristos”), bazilica s-a luminat, pentru a simboliza trecerea de la o lume a morţii şi a păcatului la una a adevărului şi a vieţii, pe care o celebrează tradiţia creştină a sărbătorii de Paşti.

Ultima oră