John Kiriakou, salariat al CIA din 1990 până în 2004, care a făcut deja dezvăluiri cu privire la tehnica de simulare a înecului utilizată de serviciile secrete americane pentru a-i face pe suspecţii de terorism să vorbească, a fost acuzat în ianuarie de divulgare de informaţii secrete.

Actul de acuzare îl inculpă oficial de încălcarea legii privind identitatea agenţilor de informaţii, spionaj şi declaraţii false pentru CIA.

John Kiriakou a încercat, într-adevăr, să convingă agenţia de informaţii americană să îi permită să includă informaţii clasificate într-o carte pe care încerca să o vândă.

Acuzaţiile de divulgare de informaţii secrete prevăd fiecare o pedeapsă potenţială de zece ani de închisoare, iar acuzaţia de declaraţii false o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

Bărbatul în vârstă de 47 de ani a devenit celebru în decembrie 2007 în timpul administraţiei Bush, după ce a acordat un interviu postului de televiziune ABC, în care a confirmat pentru prima dată că tehnica simulării înecului a fost folosită împotriva lui Abu Zubayadah, deţinut la Guantanamo şi acuzat că ar fi membru al Al-Qaida.

Kiriakou a scris ulterior în memoriile sale că nu a fost prezent la interogatoriu.

Simularea înecului era una din principalele tehnici de interogare autorizate de administraţia Bush împotriva suspecţilor de terorism după atentele din 11 septembrie 2001. Administraţia Obama a interzis folosirea ei, considerând că este vorba despre o formă de tortură.

Ultima oră

Comentariul meu