Săptămâna aceasta la Sibiu s-a desfăşurat ediţia a III-a a Festivalului Coral de Muzică Sacră. Sala Thalia a fost super plină căci grupuri de tineri şi coruri de bătrâni, coruri laice şi ale bisericilor creştine au oferit un festival altfel cu intrare liberă. Afişul anunţa o seară frumoasă şi decentă, acum în preajma sărbătorilor pascale, cu participarea a 8 coruri. O seară de meditaţie şi linişte. Normal!

În cuvântul de bun venit, pastorul, anunţa că două coruri şi-au anulat prezenta. Aşa pe ultima sută. Era vorba de corul „Arhanghelos” al Bisericii Ortodoxe Ştefan cel Mare şi cel al Bisericii Ortodoxe „Înălţarea Domnului” din Sibiu. M-am uitat din nou în program şi am observat că sunt singurele coruri creştine ortodoxe din afiş. Hmmm! Şi acestea şi-au anulat prezenta. Organizatorii nu au făcut niciun comentariu, dar mie mi s-a părut o indisciplină şi neruşinare, (erau prezente o varietate de coruri: ale bisericilor baptiste, vestitul cor Cedonia, corala Allegretto, corul liceului de arte), sa anunti, sa fii pe afis si sa nu participi, nici tu, nici ceilalti, nimeni in schimb….hmm

Se cunoaşte prea bine reticenţa ortodocşilor la evenimente comune cu alte ramuri creştine. Deşi există un paradox. Biserica Ortodoxă Română a participat încă din interbelic la întâlnirile  ecumenice, cu scopul „de a mărturisi Ortodoxia tuturor eterodocşilor”, „de a colabora cu celelalte biserici creştine pe temeiul dragostei” şi în final „de a reface unitatea”?!  şi este membră a Consiliului Mondial al Bisericilor din 1961. Sibiul a găzduit cea de a Treia Adunare Ecumenică Europeană în 2007 cu participarea a 2.000 de delegaţi, un oraş multicultural şi plurireligios.

Oficial, anul au loc zile de rugăciune ecumenică. Şi totuşi absenţa ortodocşilor de pe o scenă publică, într-o sală de spectacole, de la un festival de muzică sacră nu este justificată. Dintre atâtea zeci de coruri bisericeşti niciunul şi nici cele două regăsite pe afiş. Nu era vorba de o slujire religioasă, un sacrament, un ritual sincretic sau de o „unire”. Ci doar de o mărturisire creştină în prag de sărbători a creştinilor ortodocşi nici măcar a preoţilor. Urât!

Să fie oare deoarece organizatorul era Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea Sibiu şi nu triumfalista BOR?

NU! NU! NU!

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu