Bătrânul, un farmacist în vârstă de 77 de ani, şi-a pus capăt zilelor la câţiva metri de Parlamentul grec, pe o peluză a pieţei Syntagma, unde în ultimii doi ani au avut loc numeroase manifestaţii împotriva austerităţii draconice impuse ţării.

„Este tragic că unul dintre cetăţenii noştri şi-a pus capăt zilelor. În aceste momente dificile pentru societatea noastră, Guvern şi cetăţeni, trebuie să susţinem oamenii care se află în dificultate”, a declarat premierul Lucas Papademos într-un comunicat.

Mobilizate prin intermediul reţelelor sociale, aproximativ 1.000 de persoane s-au reunit la locul dramei miercuri seara. Sub un chiparos, acestea au depus buchete de flori, lumânări şi zeci de mesaje scrise de mână prin care cereau „ridicarea poporului”.

„Ridicaţi-vă, soarta lui va fi soarta noastră a tuturor”, „Fie ca această moarte să fie ultima a unor cetăţeni nevinovaţi. Sper ca viitoarele victime să fie politicienii trădători”, se putea citi pe note.

Majoritatea manifestanţilor, tăcuţi şi emoţionaţi, refuzau să vorbească presei dar unii strigau: „asasini”. Poliţia a înconjurat bulevardul care se întinde de-a lungul Parlamentului.

Incidentul s-a produs cu puţin timp înainte de ora locală 09.00 (09.00 ora României), la o oră de vârf, când se deschid birourile şi magazinele.

O scrisoare scrisă de mână a fost găsită în buzunarele victimei, a anunţat poliţia, care nu a dezvăluit însă conţinutul acesteia. Potrivit diverselor versiuni ale presei, acesta acuza Guvernul că l-a lăsat fără resurse, asimilându-l cu Executivul instalat de ocupanţii nazişti în 1941.

Pensionarul suferea de cancer de prostată, potrivit unei surse din cadrul poliţiei. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Pantelis Kapsis, a subliniat că „circumstanţele precise ale acestei „tragedii umane” nu sunt cunoscute încă.

Potrivit presei, mai mulţi martori l-au auzit pe bărbat strigând că nu vrea să le lase moştenire copiilor săi datorii, dar poliţia nu a confirmat aceste informaţii.

Mai multe studii au arătat în ultimele luni o multiplicare a depresiilor şi sinuciderilor în Grecia, unde criza economică şi socială a dus la creşterea şomajului, la scăderea salariilor şi pensiilor, sărăcind pături întregi de populaţie.

În timp ce alegerile legislative anticipate sunt aşteptate la începutul lui mai în această ţară, drama a generat reacţii în întreaga clasă politică care vede în ea semnul unei „disperări” şi al unei „depresii” a populaţiei.

„Sunt zguduit, din nefericire nu este prima victimă, avem un nivel record de sinucideri. Trebuie să scoatem grecii din disperare”, a declarat Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democraţie, care conduce în sondaje.

La rândul său, partidul comunist a cerut ca „vinovaţii şi responsabilii de disperarea poporului grec să tacă în faţa rezultatelor abominabile ale crizei capitaliste”.

Mai moderat, Evangelos Venizelos, liderul socialiştilor din Pasok, partid majoritar în Guvernul de coaliţie şi artizanul celui de-al doilea împrumut internaţional acordat recent ţării, a apreciat că aceste „comentarii politice nu îşi au locul după acest incident şocant”. „Trebuie să reflectăm asupra situaţiei ţării şi să dăm dovadă de solidaritate şi coeziune”.

În Italia, aflată de asemenea sub o cură severă de austeritate, un constructor urmărit pentru fraudă fiscală la Bologna (nord) şi un marocan din Verona (nord) care nu mai era plătit de câteva luni şi-au dat foc săptămâna trecută.

Ultima oră

Comentariul meu