Prin intermediul portalului de internet şi a liniei de telefon tip hotline potenţialii imigranţi pot verifica din timp dacă diplomele obţinute în ţările de origine sunt compatibile cu exigenţele germane. Serviciul de comunicare este, în egală măsură, deschis pentru a oferi consiliere în vederea echivalării documentelor ce atestă calificarea într-un anumit domeniu, scrie Deutsche Welle.
Scopul acestui demers guvernamental este de a simplifica procedurile de recunoaştere a acreditărilor profesionale ale migranţilor şi, implicit, de a facilita o mai rapidă integrare a acestora, în condiţiile în care Germaniei îi lipsesc specialiştii.
Noua legislaţie adaptată se adresează unei game largi de profesii, cu precădere celor în care procesul de calificare este reglementat uniform la nivelul tuturor landurilor federale – medicină, educaţie sau justiţie, de exemplu. Astfel, deţinătorul unei diplome obţinute în străinătate îşi poate depune dosarul la instituţiile germane iar acestea verifică, în interval de trei luni, dacă procesul educaţional din ţara de origine corespunde cu necesarul de cunoaştere teoretică şi practică solicitat în Republica Federală în momentul angajării. În cazul unor inadvertenţe, autorităţile abilitate oferă solicitantului şi recomandările privind completarea studiilor sau, după caz, continuarea acestora.
Oficialii germani estimează că aproximativ 300.000 de persoane ar putea beneficia de pe urma acestor noutăţi legislative, iar ministrul federal al Educaţiei, Annette Schawan, a evocat şansele sporite ale „medicilor imigraţi de a lucra, pe viitor, ca medici – şi nu ca şoferi de taxi”.