Judeţul Sibiu are una dintre cele mai variate oferte pentru petrecerea Paştelui: de la tradiţiile autentice şi peisajele din Mărginimea Sibiului, la vizitarea de cetăţi sau mănăstiri, la ineditul hotel de gheaţă de la Bâlea Lac, staţiuni balneare ori hoteluri de patru şi cinci stele.
În Mărginimea Sibiului, zonă renumită pentru frumuseţea peisajelor şi pentru tradiţiile sale, gradul de ocupare a pensiunilor membre ale Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) era, spre sfârşitul lunii martie, de aproximativ 30 la sută pentru perioada Paştelui, în condiţiile în care majoritatea românilor preferă să îşi petreacă această sărbătoare acasă, spre deosebire de Crăciun şi Revelion.
„De Paşte, puţină lume este dispusă să plece de acasă, dar din experienţa anilor trecuţi credem că vom ajunge la un grad de ocupare de 60 la sută. Pachetele turistice oferite de pensiunile membre ANTREC pornesc de la 120 de lei, de persoană, pentru trei nopţi cu demipensiune şi masa festivă de Paşte, şi ajung la 300 de lei, la pensiuni de patru margarete”, a declarat Dorin Beu, preşedintele ANTREC Sibiu.
Potrivit acestuia, turiştii vor merge la slujba de Înviere, iar apoi se vor delecta cu produse şi mâncăruri tradiţionale, însă la cerere se pot organiza şi petreceri speciale.
„Turiştii vor sărbători exact cum se petrece de Paşte, se merge la biserică sau mănăstire, la Slujba de Înviere, iar apoi la masa tradiţională. Bineînţeles că la cerere se poate organiza ceva special, petreceri cu lăutari, meniuri alese, depinde atât de proprietarul pensiunii, cât şi de ce vrea să facă grupul de turişti”, a completat Dorin Beu.
Oferte la Biertan
Turiştii pot alege să viziteze şi partea de nord a judeţului Sibiu, renumită mai ales pentru cetatea Biertan, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
În afară de zecile de pensiuni private, turiştii pot alege să stea într-una dintre casele de oaspeţi ale fundaţiei „Mihai Eminescu Trust”, patronată de Prinţul Charles. Fundaţia deţine în judeţul Sibiu câte o casă în Biertan şi Floreşti, patru case în Mălâncrav şi Conacul Apafi din aceeaşi localitate.
Potrivit unui reprezentant al fundaţiei, Andrea Rost, pachetul pentru perioada Paştelui este la fel ca în restul anului, acesta fiind de 80 de lei de persoană, pe noapte, însă la Conacul Apafi preţurile variază între 50-60 de euro de persoană, în funcţie de mărimea grupului şi de perioada de şedere.
„Nu avem ofertă specială pentru Paşte, casele sunt deschise oricând pentru oaspeţi. La cerere, oferim oaspeţilor noştri mese tradiţionale, gătite de doamnele din sat, care administrează respectivele case. Un meniu mediu, cu trei feluri de mâncare, desert şi vin, costă aproximativ 40 de lei”, a declarat Andrea Rost.
Potrivit acesteia, gradul de ocupare pentru perioada Paştelui era, spre sfârşitul lunii martie, de 40 la sută.
Potrivit Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu (AJTS), ofertele turistice de Paşte cuprind, în general, între trei şi patru zile de sejur.
„Pentru sărbătorile pascale de anul acesta, structurile de cazare din judeţul Sibiu au pregătit oferte de pachete diverse, care cuprind între trei şi patru zile de sejur. Pachetele cu intrare din 13 aprilie, de Vinerea Mare, oferă turiştilor care doresc să respecte tradiţiile pascale mese cu preparate de post, program organizat în funcţie de slujbele religioase şi excursii la mănăstirile din judeţ”, a declarat Adela Albu, responsabil de marketing în cadrul AJTS.
Potrivit datelor oferite de AJTS, preţurile pachetelor pornesc de la aproximativ 400 de lei de persoană pentru demipensiune şi cina tradiţională în ziua de Paşte şi ajung până la 900 de lei de persoană sau chiar depăşesc suma aceasta, în cazul pachetelor complexe, care oferă pensiune completă, circuite ghidate în judeţul Sibiu, cine tradiţionale, divertisment, primirea turiştilor cu un coş de produse specifice de Paşte, cu ouă roşii, drob şi cozonac.
Paște la Bâlea Lac
De exemplu, în zona montană, la poalele munţilor Făgăraş, turiştii încă mai pot găsi locuri la complexul turistic Europa Transfăgărăşan, care oferă pachetul de trei nopţi, din 13 în 16 aprilie, cu demipensiune şi masa festivă de Paşti la 400 de lei, turiştii putând să participe la slujba de Înviere la Mănăstirea Cârţişoara. Alte pensiuni au preferat să închirieze unitatea unui singur grup de turişti, cum este cazul pensiunii Casa Moşului din Cârţişoara, oferta fiind valabilă pentru 11 persoane. Aceasta include trei nopţi de cazare, demipensiune şi cina tradiţională de Paşte, preţul fiind de 198 de euro de persoană.
Cei care vor să petreacă Paştele în ineditul Hotel de Gheaţă de la Bâlea Lac beneficiază de o reducere de 50 la sută la preţurile de cazare, potrivit reprezentanţilor complexului. Spre sfârşitul lunii martie, gradul de rezervare de sărbători este de aproximativ 40 la sută. O noapte pentru două persoane în cameră dublă costă 150 de lei, reducerea fiind de 50 la sută. În plus, turiştii vor primi un discount de 20 la sută şi la cina de Paşte în Hotelul de Gheaţă.
„Oferta este valabilă în perioada 14-17 aprilie inclusiv. Avem deja câteva rezervări, dar sunt turişti străini care nu sărbătoresc Paştele ortodox. Sunt închiriate cinci camere ale hotelului în data de 15 aprilie. Clienţii care vor alege să petreacă Paştele aici vor avea parte de o cină specială, cu surprize de Iepuraş, în stilul Hotelului de Gheaţă, cu mâncăruri sofisticate, asortate cu vinuri din cele mai bune şi alte băuturi fine. O parte a meniului va fi servită, bineînţeles, pe platouri de gheaţă, iar unele băuturi din celebrele pahare de gheaţă”, a declarat Adelina Grigoroiu, director de marketing al hotelului.
O noutate anul acesta, potrivit datelor oferite de AJTS, este creşterea cererii pentru „turismul de lux”, turiştii fiind interesaţi de sejururi la hoteluri şi pensiuni de patru şi cinci stele cu centre de agrement, piscină şi saună.
„În ceea ce priveşte solicitările turiştilor, acestea variază uşor de la un an la altul. Majoritatea doresc să îşi petreacă un sejur de câteva zile în judeţ, cu cazare în special în zona montană sau în localităţile din Mărginimea Sibiului. Anul acesta solicitările de la standul judeţului Sibiu din cadrul Târgului de Turism al României, au înregistrat o uşoară creştere pentru turismul de lux: sejururi la hoteluri şi pensiuni de 4 şi 5 stele cu centre de agrement, piscină şi saună. Turiştii s-au arătat interesaţi de produsele tradiţionale din zona Sibiului, telemeaua din Mărginimea Sibiului şi ţuica de prune fiind considerate de nelipsit pentru masa tradiţională de Paşte”, a declarat Adela Albu.
Staţiunile balneare din judeţul Sibiu, Ocna Sibiului şi Bazna, sunt foarte căutate mai ales de persoanele în vârstă care doresc să îşi trateze diferite afecţiuni, dar şi de tinerii care vor să se relaxeze.
Astfel, potrivit reprezentanţilor complexului balnear Ocna Sibiului, turiştii îşi mai pot face rezervări pentru Paşte, pachetul cuprinzând, la preţul de 899 de lei de persoană, trei nopţi de cazare, cu pensiune completă, două excursii la Mănăstirea Sădînca şi la Muzeul ASTRA din Sibiu, prânz cu miel la proţap şi cina tradiţională. În plus, turiştii se pot bucura de piscina cu apă dulce, bazinul sărat, saună şi diverse tratamente terapeutice.
Paște în Bazna
La complexul balnear de la Bazna, foarte căutată pentru apele ei sărate şi pentru nămolul sapropelic, gradul de ocupare era, la sfârşitul lunii martie, de aproximativ 20 la sută, reprezentanţii acestuia spunând că sărbătorile pascale nu aduc turişti în plus faţă de alte perioade ale anului.
Pensiunile din zonă aşteaptă, însă, clienţi. Reprezentanţii pensiunii Casa Bazna, unde pachetele pornesc de la 299 de lei de persoană, pentru trei nopţi de cazare cu demipensiune, aşteaptă ca gradul de ocupare să ajungă la 85 la sută, mulţi turişti preferând să rezerve în ultimul moment. La Bassen Pension gradul de ocupare este de 20 la sută, oferta cuprinzând trei nopţi de cazare cu mic dejun, primire tradiţională, cină de bun venit, prânz tradiţional de Paşte, cină festivă, participare la slujba de Denii şi la cea de Înviere, la preţul de 445 de lei de persoană.
Cum poți petrece la Păltiniș
O altă zonă atractivă pentru turişti este Păltiniş, cea mai veche staţiune montană din România, unde există zeci de unităţi de cazare. La Hotelul Cindrel, cu camere de trei şi patru stele, gradul de ocupare este 60 la sută pentru sărbătorile pascale, dar reprezentanţii acestuia se aşteaptă să urce până la 80-85 la sută. Pachetul cuprinde pensiune completă pentru trei nopţi şi gustare după slujba de Înviere, preţurile pornind de la 758 de lei pentru camera single de trei stele şi ajungând la 1.728 de lei, pentru două persoane, în apartament de patru stele. La Complexul Perla Păltinişului, pachetul cuprinde trei nopţi cazare cu pensiune completă, preţurile variind între 450 şi 600 de lei de persoană. Aici gradul de ocupare este de 50 la sută, potrivit reprezentanţilor complexului.
Municipiul Sibiu este o altă destinaţie turistică preferată şi datorită ofertei generoase a unităţilor de cazare, a cluburilor şi a restaurantelor. Astfel, hotelurile din municipiul Sibiu au preţuri speciale pentru sărbători. La hotelul Levoslav (patru stele), situat în centrul oraşului, preţul pe noapte pentru două persoane este 289 de lei, cu mic dejun tradiţional inclus în preţ, clienţii primind un coş cu ouă, iepuraşi de ciocolată şi cozonac la sosirea în cameră. La Hotelul Ramada (cinci stele), preţurile au fost reduse la 65 de euro camera single, respectiv 75 de euro camera dublă, cu mic dejun şi taxe hoteliere incluse. În plus, clienţii vor avea acces gratuit la sauna şi sala de fitness ale hotelului, iar la sosirea în cameră vor primi un coşuleţ cu ouă roşii, cozonac şi vin. Tot în centrul oraşului, Hotelul Continental Forum (patru stele) oferă pachete de două nopţi, la preţul de 440 de lei de persoană, sau de trei nopţi la preţul de 580 de lei de persoană, în care sunt incluse cazarea cu mic dejun şi cină, gustare tradiţională în noaptea de Înviere şi dejun tradiţional de Paşte.
Târg de Paște în Sibiu
În plus, din 6 până în 15 aprilie, în Piaţa Mare a oraşului are loc tradiţionalul Târg de Paşte, organizat de Fundaţia Austria Pro România. Un număr de 40 de comercianţi din 17 judeţe aşteaptă turiştii cu produse diverse, specifice sărbătorii, de la ouă încondeiate, diverse decoraţiuni de Paşte, jucării, bijuterii, îmbrăcăminte, până la produse pralinate, turtă dulce, dulciuri de casă, prăjituri, produse din ghimbir, caşcavaluri maturate şi mezeluri afumate ungureşti sau produse naturiste. Târgul de Paşte, ajuns la a treia ediţie în acest an, va fi amenajat sub forma unei flori cu trei petale. Copiii vor avea parte de plimbări pe trenuleţ sau pe ponei, până la un mini-zoo plin cu iepuraşi.
În ceea ce priveşte slujba de Înviere, turiştii pot alege să meargă la mănăstirile sau schiturile pline de farmec din judeţul Sibiu, la Catedrala Mitropolitană din municipiu sau la Biserica de lemn din Bezded, monument istoric situat în Muzeul în Aer Liber ASTRA din Dumbrava Sibiului, preferat în fiecare an de sute de sibieni. Respectând tradiţia, aici, Sfintele Paşti vor fi oferite în tradiţionale căniţe de lut.
sursa: Mediafax.ro