Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anunțat astăzi la Mediaș că în următoarea perioadă ministerul pe care îl conduce va demara procesul listare a pachetului minoritar de acțiuni pentru societățile Transgaz și Romgaz. Acesta crede că succesul va fi unul cel puțin pe măsura celui înregistrat în cazul Transelectrica.

Foto Nova TV

Bodea a discutat preț de două ore cu conducerile Romgaz și Transgaz chiar la sediul acestora din Mediaș, după care a anunțat că Minsterul Economiei urmează să listeze pe piață pachetul minoritar prin ofertă publică secundară.

”În primul și primul rând am abordat stadiul acțiunii de listare a pachetului minoritar de acțiuni. Vorbim de cele 15 la sută din acțiunile Romgaz respectiv Transgaz. Pachet minoritar prin ofertă publică secundară la fel cum s-a întâmplat în urmă cu câteva zile cu altă societate aflată sub coordonarea ministerului nostru. Vorbesc aici de Transelectrica. Ne interesează foarte mult stadiul în care se află acest proces de pregătire. Ne dorim din tot sufletul să avem succes și cu această listare așa cum am înregistrat un succes din listarea pachetului cu Transelectrica. Sunt absolut convins că printr-o atenție deosebită acordată acestui proces putem înregistra  și de data aceasta un succes. Putem gândi creșterea procentului de acțiuni din cel de 15 la sută care revin micilor investitori, pentru că am văzut la Transelectrica o voință din partea acestora. 275 la sută subscriere ceea ce este extraordinar și sunt absolut convins că și la Transgaz, interesul va fi cel puțin la nivelul manifestat în cazul Transelectrica”, a spus Ministrul Economiei.

Legea Gazelor în dezbatere publică

La Mediaș, Bode a cerut celor de la Romgaz și Transgaz să se implice în dezbaterile care vor urma legat de mult discutata viitoare lege a gazelor, lege ce va fi prezentată și celor de la FMI la finele lunii aprilie, la București.

”Am discutat despre legislația pe care noi intenționăm să o aducem în dezbatere publică în viitorul apropiat. Vorbesc despre legislația specifică. Legea Gazelor. Vom avea o discuție cu siguranță la sfârșitul lunii aprilie cu ocazia vizitei Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și a Comisiei Europene la București și în cazul dezbaterilor pe care noil le vom avea la minister, vom aborda și legislația, rugându-i pe specialiștii de la Transgaz și Romgaz să se implice în a aduce îmbunătățiri și a face în așa fel încât legea pe care Guvernul o va adopta și o va trimite Parlamentului pentru dezbatere și adoptare, să acopere un palier cât se poate de mare, așa cum a făcut-o legea energiei”, a mai spus Bode

Discuții cu GazProm

Ministrul Economiei a explicat că în câteva săptămâni o comisie abilitată de Guvernul României va discuta cu reprezentații Rusiei și ai companiei GazProm legat de accesul la rețeaua de transport de gaz și speră ca România să evite o situație de infrigement.

”Sigur relația pe care o avem cu federația Rusă și cu Gazprom trebuie să fie una corectă în interesul ambelor părți. Aceasta este abordarea de la care pornim atât în ce privește relația cu federația rusă cât și în ceea ce privește relația cu Gazrom.Purtăm discuții cu Federația Rusă. Chiar în urmă cu 2 săptămâni am constituit un comintet interminsterial care să prezinte un document pe baza căruia să discutăm cu federația rusă și eliminarea acelui infrigement care s-ar putea să îl avem. Nu dorim să îl avem pentru încălcarea regulamentului comisiei europene 1775/2005 legat de condițiile de acces la rețeaua de transport de gaz. În întâlnirea pe care o vom avea în maxim 2-3 săptămâni cu comisia de la federația rusă vom aborda inclusiv acest palier”, a mai spus ministrul la Mediaș.

Bode a anunțat de asemenea încheierea litigiului dintre Romgaz și ELCEN Iernut și asta după ce Administrația Generală a Acționarilor a acestei termocentrale a deci transferul acesteia căttre Romgaz în contul datorie de 150 de milioane de euro.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică