„Astăzi am dus la capăt trei execuţii”, a declarat în faţa presei ministrul Justiţiei, Toshio Ogawa. „Mi-am făcut datoria ca ministru de Justiţie, aşa cum cere legea”. Cei trei condamnaţi executaţi joi fuseseră toţi găsiţi vinovaţi de mai multe crime.

După aceşti trei condamnaţi la moarte prin spânzurare, Ogawa a precizat că mai rămân 132 de condamnaţi la moarte în închisorile nipone.

Guvernul dominat de Partidul Democrat al Japoniei (PDJ, centru-stânga) nu a mai ordonat nicio execuţie de la 28 iulie 2010, zi în care a trimis doi condamnaţi la moarte prin spânzurare pentru prima dată de la venirea la putere în septembrie 2009.

Înainte de a câştiga alegerile legislative din august 2009, PDJ promisese că va lansa o dezbatere cu privire la pedeapsa capitală, însă acest subiect nu a fost abordat cu adevărat în spaţiul public. Japonia este singura ţară dezvoltată, cu excepţia Statelor Unite, care aplică pedeapsa cu moartea, de obicei pentru persoane condamnate pentru mai multe crime. Autorităţile justifică menţinerea pedepsei prin susţinerea de care se bucură în rândul populaţiei.

Japonia este des criticată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului pentru practica pedepsei cu moartea, cât şi pentru condiţiile de detenţie ale condamnaţilor care nu cunosc până în ultimul moment data execuţiei lor.

Ultima oră