zeci de incendii de vegetație uscată în weekend la sibiu

În perioada 22.03.2012 – 25.03.2012, pe raza judeţului Sibiu s-au înregistrat 21  solicitări privind stingerea arderilor necontrolate de vegetaţie uscată, suprafaţa totală afectată fiind de aproximativ 85 hectare.zeci de incendii de vegetație uscată în weekend la sibiu

În majoritatea situaţiilor, cauza probabilă ce a determinat izbucnirea incendiilor a fost focul deschis în spaţii deschise. Factorul care a favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului a fost vântul. Pentru localizarea, lichidarea şi înlăturarea consecinţelor negative ale arderilor de vegetaţie, au intervenit echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, dar şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale comunelor/ satelor  afectate.

În această perioadă s-au desfăşurat 23 de acţiuni preventive de patrulare pentru identificarea arderilor necontrolate pe raza teritorială a judeţului Sibiu, din care cinci colective cu reprezentanţii din cadrul serviciilor publice de poliţie locală ale municipiilor Sibiu şi Mediaş si ai primăriilor, iar în urma acestora au fost constatate 19 deficienţe, soluţionate 11 şi s-au aplicat 7 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 12.100 RON.

Pentru prevenirea incendiilor la executarea lucrărilor cu foc deschis, cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu recomandă cetăţenilor exigenţă ridicată, în ceea ce priveşte normele de bază, ce trebuie respectate la utilizarea focului deschis şi la igienizarea terenurilor.

Conform prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 537, din 6 iunie 2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi”, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 RON. De asemenea, inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora” se sancţionează conform Legii nr. 307 din 2006, privind apărarea împotriva incendiilor cu amendă de la 1.000 RON la 2.500 RON.

 

Ultima oră

Comentariul meu