Pentagonul a prezentat „un anumit număr de opţiuni” de reducere a arsenalului american preşedintelui Obama şi „este clar că aceste opţiuni nu sunt în niciun caz unilaterale”, a declarat Panetta jurnaliştilor de la bordul avionului care îl transporta la Ottawa unde se va întâlni cu omologul canadian şi cel mexican.

„Acestea se bazează în totalitate pe eventualele negocieri bilaterale cu Rusia”, a precizat acesta.

În cadrul summitului de la Seul consacrat domeniului nuclear, preşedintele american a apreciat că Statele Unite „dispun de mai multe arme nucleare decât au nevoie”.

„Cred cu certitudine că putem asigura securitatea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri şi să menţinem o veritabilă forţă de descurajare, continuând în acelaşi timp să reducem arsenalul nostru nuclear”, a declarat acesta.

Un responsabil american a anunţat la rândul său că Obama ia în considerare posibilitatea unei noi reduceri a armamentului nuclear şi o va prezenta preşedintelui ales Vladimir Putin în mai.

Tratatul START de dezarmare nucleară intrat în vigoare de la începutul anului 2011 prevede ca Statele Unite şi Rusia să îşi limiteze la 1.500 numărul focoaselor nucleare active. Acesta nu ia în considerare armele nucleare tactice.

Statele Unite se bazează pe o „triadă” compusă din rachete intercontinentale (ICBM), submarine şi bombardiere strategice pentru a asigura credibilitatea arsenalului lor.

„Trebuie să menţinem triada nucleară care este o latură esenţială a politicii şi strategiei noastre”, a adăugat Leon Panetta.

Ultima oră

Comentariul meu