„Toate serviciile secrete, serviciile de informaţii, serviciile de poliţie ale democraţiilor sunt în alertă”, a declarat Nicolas Sarkozy pentru postul de radio France-Info.

Mohamed Merah, cetăţean francez de origine algeriană în vârstă de 23 de ani, un delincvent convertit la jihad, trecut prin Pakistan şi Afganistan şi afirmând că aparţine Al-Qaida, a ucis cu sânge rece trei copii şi un adult evrei şi trei militari la Toulouse şi Montauban, înainte de a fi ucis de poliţie la 22 martie.

Serviciile franceze au făcut obiectul unor critici dure pentru că nu au împiedicat aceste atacuri, în timp ce Franţa nu a mai fost ţinta unui atentat din 1995.

„Din nefericire, din septembrie 2001, se ştie că există erori în democraţiile noastre. Anchetăm sistematic. Mohamed Merah a fost audiat de serviciile de poliţie în urma unui control rutier în Afganistan. El nu a participat însă la o tabără de antrenament, nu a participat la o universitate religioasă şi nu a participat la nicio activitate teroristă”, a declarat luni Nicolas Sarkozy.

Mohamed Merah s-a „autoradicalizat” prin „intermediul Internetului”, ceea ce l-a condus la „terorismul cel mai brutal fără niciun avertisment şi fără tranziţie”. „După informaţiile noastre, nu exista o celulă”, a afirmat el.

„Justiţia anchetează pentru a afla dacă fratele său Abdelkader era la curent, îl ajutase, îi fusese partener în furtul scuterului sau altceva. Dar această lume nouă, această prezenţă pe Internet (…) ar trebui să ne facă să ne gândim la toate metodele de prevenire a unor astfel de riscuri”, a subliniat preşedintele francez.

După moartea tânărului adept al jihadului, Nicolas Sarkozy a anunţat săptămâna trecută măsuri de pedepsire penală a îndoctrinării cu ideologii extremiste prin Internet sau în timpul unor călătorii. Acestea vor fi puse în aplicare dacă preşedintele-candidat va fi reales la conducerea ţării.

Ultima oră

Comentariul meu