Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, prezenţele reprezentanţilor partidelor politice în emisiunile de dezbatere difuzate de TVR 1, TVR 2, TVR Info, Antena 3, Realitatea TV, România TV şi B1 TV, în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie.

CNA a amendat Antena3, TVR1, Realitatea TV. Vezi motivele!

CNA a analizat emisiuni de dezbatere difuzate de aceste televiziuni din perspectiva respectării articolului 69, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „În emisiunile de dezbatere numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal”.


Analizând emisiunile de dezbatere difuzate de Antena 3, CNA a constatat dezechilibre mari în privinţa apariţiilor reprezentanţilor puterii şi cei ai opoziţiei. Potrivit monitorizării CNA, în emisiunile de dezbatere difuzate de Antena 3 în noiembrie, decembrie şi ianuarie s-au exprimat 69 de reprezentanţi ai puterii şi 711 reprezentanţi ai opoziţiei.

Potrivit reprezentantei Antena 3, Mirela Bomboe, în data de 11 iulie 2011, PDL a decis să boicoteze Antena 3 prin neparticiparea reprezentanţilor săi la emisiunile televiziunii. Antena 3 a anunţat atunci că va continua să invite reprezentanţii puterii în emisiunile sale.

„Cât timp PDL rămâne consecvent deciziei de a nu participa la emisiunile Antena 3, noi nu putem să ne echilibrăm. Dar noi îi invităm pe reprezentanţii PDL în emisiunile noastre”, a spus Mirela Bomboe.

Pe de altă parte, PDL a transmis CNA o adresă, potrivit căreia Antena 3 nu invită reprezentanţii partidului la dezbaterile difuzate, după cum a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA, în şedinţa de joi.

„Dincolo de PDL, la putere sunt mai multe partide (…) Dacă PDL şi minorităţile refuză să vină, ce se întâmplă cu UNPR?”, a întrebat-o Narcisa Iorga, membru al CNA, pe reprezentanta televiziunii Antena 3.

Aceasta din urmă i-a răspuns că invitaţiile sunt adresate şi în funcţie de subiectul dezbătut în emisiunile de la Antena 3.

În urma discuţiilor, CNA a decis să amendeze Antena 3 cu 15.000 de lei.

Pe de altă parte, CNA a constatat că sunt dezechilibre între reprezentanţii puterii şi opoziţiei şi în dezbaterile difuzate de TVR 1 în noiembrie, decembrie şi ianuarie. Astfel, potrivit monitorizării CNA, în emisiunile de dezbatere difuzate de TVR 1 în perioada monitorizată s-au exprimat 69 de reprezentanţi ai puterii şi 48 ai opoziţiei.

Astfel, CNA a decis să amendeze TVR 1 cu 5.000 de lei.

Cu aceeaşi sumă – 5.000 de lei – a fost amendată televiziunea Realitatea TV. Membrii CNA a constatat că, în noiembrie, decembrie şi ianuarie, în emisiunile de dezbatere difuzate pe Realitatea TV au existat dezechilibre, exprimându-se 353 de reprezentanţi ai puterii şi 447 ai opoziţiei.

Pe de altă parte, CNA a decis să someze public, tot pentru dezechilibre înregistrate la dezbaterile difuzate în noiembrie, decembrie şi ianuarie, TVR 2 (18 reprezentanţi ai puterii şi 6 ai opoziţiei).

Totodată, CNA a decis să someze public televiziunea România TV, ale cărei dezbateri au fost monitorizate doar pentru luna ianuarie, având în vedere că acest post s-a lansat, sub această denumire, la sfârşitul lunii noiembrie 2010. Consiliul a constatat dezechilibre în emisiunile de dezbatere difuzate pe România TV în luna ianuarie (94 de reprezentanţi ai puterii şi 153 ai opoziţiei).

Pe de altă parte, CNA a constatat dezechilibre mici în cazul TVR Info (296 de reprezentanţi ai puterii, faţă de 266 de reprezentanţi ai opoziţiei, în dezbaterile difuzate în noiembrie, decembrie, ianuarie), hotărând să transmită televiziunii o scrisoare de atenţionare.

În schimb, CNA nu a luat nicio decizie de sancţionare sau de atenţionare în cazul B1 TV, întrucât nu a constat dezechilibre semnificative în cazul dezbaterilor difuzate de această televiziune. Potrivit monitorizării Consiliului, în dezbaterile transmise de B1 TV în noiembrie, decembrie şi ianuarie s-au exprimat 162 de reprezentanţi ai puterii şi 178 ai opoziţiei.

Toate sancţiunile în cazul acestor televiziuni au fost votate în unanimitate de membrii CNA, fiind propuse de Christian Mititelu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică