Procesul a durat o săptămână, iar juriul a dat verdictul joi, după cinci ore de deliberări. Nicolescu, în vârstă de 31 de ani, a fost găsit vinovat de tentativă de jaf, extorcare şi furt calificat. Sentinţa urmează să fie pronunţată la 14 iunie.
În ultima zi a procesului, victima ultrajului, milionara Anne Bass, în vârstă de 70 de ani, a depus mărturie la tribunalul din New Haven, Connecticut, în timp ce acuzatul a refuzat să vorbească.
Potrivit mărturiilor victimei, la 15 aprilie 2007 trei bărbaţi mascaţi cu cagule au pătruns în reşedinţa sa din South Kent, Connecticut, au legat-o pe ea şi pe partenerul său, pictorul Julian Lethbridge şi le-au cerut 8,5 milioane de dolari. Răspunzând că nu are bani în casă, atacatorii i-au legat pe cei doi şi le-au injectat o substanţă despre care au spus că este letală, iar dacă nu le spun unde sunt banii îi vor lăsa să moară. „Am fost sigură că voi muri şi mă gândeam la copiii mei”, a declarat milionara în faţa juraţilor.
Negăsind nimic, până la urmă cei trei atacatori au fugit cu o maşină Jeep furată de pe proprietate, iar substanţa s-a dovedit a fi inofensivă.
În ancheta care a urmat, poliţia şi FBI au stabilit că suspectul principal în atacul de la reşedinţa Anei Bass este fostul administrator al proprietăţii, Emanuel Nicolescu, pe care aceasta îl concediase în 2006. ADN-ul lui Nicolescu a fost găsit pe volanul maşinii furate de pe proprietate şi ulterior găsită abandonată într-o parcare. Procurorii au precizat că maşina a fost achiziţionată după ce Nicolescu fusese concediat.
În privinţa celorlalţi doi atacatori, anchetatorii suspectează că aceştia ar fi doi amici ai lui Nicolescu, cu care acesta ar fi discutat frecvent la telefon în jurul datei atacului, potrivit listei de apeluri a telefonului său mobil. Cei doi, pe nume Ştefan Barabaş şi Nicolae Helerea, naturalizat sub numele Michael Kennedy, sunt căutaţi în prezent de FBI. Tatăl lui Helerea a fost unul dintre martorii acuzării în procesul încheiat miercuri, el confirmând că o cutie de acordeon găsită aruncată în albia unui râu ar fi aparţinut fiului său. Potrivit anchetatorilor, în cutia de acordeon s-au găsit mai multe obiecte, printre care cea mai importantă probă: un cuţit, despre care s-a stabilit că ar fi aparţinut lui Nicolescu, un pistol de jucărie, un levier, seringi, mănuşi de latex şi un card cu adresa proprietăţii unde a avut loc jaful armat.
„FBI va continua ancheta, pentru ca toţi cei implicaţi să fie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat, joi, agentul special FBI Kimberly Mertz, de pe lângă Biroul de Investigaţii din New Haven.
În comunicatul dat publicităţii joi de Parchetul de pe lângă Curtea Districtului Connecticut, care a instrumentat cazul, nu sunt menţionate numele celor doi suspecţi complici, acesta fiind un semn că cercetările sunt încă în curs de desfăşurare.
Emanuel Nicolaescu a părăsit Statele Unite în octombrie 2007, după ce a fost contactat de FBI în faza cercetărilor preliminare, fiindu-i prelevate probe ADN. El a negat orice implicare în atacul armat de la vila Annei Bass. Dar după trei ani el a decis să se întoarcă în Statele Unite, fiind arestat imediat, la sosirea pe aeroportul din Chicago, la 23 ianuarie 2011. Potrivit anchetatorilor, el obţinuse un paşaport românesc în timpul şederii sale în România, în decembrie 2010, iar autorităţile federale au fost notificate prin intermediul Homeland Security de sosirea sa.
Născut la 9 iunie 1980 în Bucureşti, Emanuel Nicolescu a emigrat împreună cu mama şi un frate mai mare în Statele Unite, unde tatăl era refugiat politic dinainte de 1989. În 2003 tatăl a decedat. Nicolescu a terminat şcoala în New York, a devenit cetăţean american naturalizat, iar înaintea incidentului din 2007 nu a avut antecedente penale.