În vârstă de 71 de ani, laureatul din acest an este cercetător la Institutul de matematici aplicate Alfred Renyi din cadrul Academiei de ştiinţe maghiare şi predă informatica la Universitatea Rutgers din oraşul american New Jersey.

„Endre Szemeredi a revoluţionat matematicile discrete, introducând tehnici ingenioase şi originale şi rezolvând numeroase probleme fundamentale”, se afirmă într-un comunicat emis de Academia Norvegiană de Ştiinţe şi Litere.

Matematicile discrete, potrivit Academiei norvegiene, studiază „structuri precum grafice, şiruri, permutări şi configuraţii geometrice”, care „reprezintă fundamentele ştiinţei informatice teoretice şi ale teoriei informaţiei”.

Premiul Abel, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene (1 milion de dolari), echivalentul distincţiei Nobel în matematică, îi va fi înmânat pe 22 mai, de regele Harald al Norvegiei.

Premiul Abel a fost instituit în 2003, pentru a marca realizările ştiinţifice ale matematicianului norvegian Nils Henrik Abel, decedat în 1829, la vârsta de 26 de ani. Deşi stins din viaţă la o vârstă foarte fragedă, Abel este considerat drept unul dintre cei mai mari teoreticieni ai lumii în domeniul matematicii. Guvernul norvegian a înfiinţat un Fond Abel special, de aproape 30 de milioane de euro (200 de milioane coroane norvegiene), care va finanţa premiul şi activităţile conexe, inclusiv măsuri pentru încurajarea interesului tinerilor pentru matematică. Premiul Abel este decernat anual, constând într-o sumă ce corespunde celei acordate la premiile Nobel. Deoarece nu există premiul Nobel pentru matematică, comunitatea ştiinţifică internaţională a salutat cu entuziasm acest nou trofeu. Laureaţii sunt desemnaţi de un comitet al Academiei Norvegiane de Ştiinţă şi Litere, pe baza nominalizărilor realizate de o comisie specială formată din oameni de ştiinţă din întreaga lume. Academia este responsabilă pentru toate activităţile care au loc în cadrul Fondului Abel.

În 2011, premiul Abel a revenit matematicianului american John Milnor.

Ultima oră