„Am ordonat pregătirea desfăşurării sistemelor PAC-3 şi a navelor de război echipate cu Aegis”, a declarat Naoki Tanaka.
Japonia are două dispozitive complementare de apărare antirachetă: baze cu rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) şi distrugătoare ce dispun de un sistem de luptă Aegis, care permite lansarea de rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3).
Premierul Yoshihiko Noda trebuie să dea totuşi ordinul oficial înainte ca Forţele de autoapărare nipone, numele oficial al armatei japoneze, să se pregătească să distrugă racheta, dacă va fi nevoie.
Autorităţile nipone sunt îngrijorate că racheta nord-coreeană sau fragmente din lansator vor cădea pe teritoriul japonez sau în apropiere.
Coreea de Nord a anunţat că racheta va fi lansată între 12 şi 16 aprilie, spre sud, de la baza de lansare Sohae, în comitatul Cholsan (provincie situată pe coasta de nord-vest).
Primul etaj al rachetei ar urma să cadă în Marea Galbenă, la vest de peninsula coreeană, iar al doilea etaj în Marea Filipinelor, la est de arhipelagul filipinez. În drumul său, racheta va trece pe deasupra insulelor arhipelagului Okinawa, aparţinând Japoniei.
Decizia niponă de a se pregăti pentru orice eventualitate intervine cu câteva zile înaintea unui summit nuclear organizat la Seul, la care vor participa, între alţii, Noda şi preşedintele american Barack Obama, şi în cadrul căruia ar putea fi abordat dosarul nord-coreean.
În 2009, Japonia s-a pregătit în acelaşi fel de lansarea unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune.
Lansarea de către Phenian a acestei rachete în 2009 a fost condamnată de Consiliul de Securitate al ONU şi a determinat o intensificare a sancţiunilor împotriva regimului nord-coreean.
În perioada respectivă, această rachetă a survolat nordul arhipelagului fără incidente şi fără ca Japonia să încerce să o doboare.