Valorificarea cărnii de miel este admisă prin unităţi de comercializare cu sectoare de comercializare carne, carmangerii, măcelării şi pieţele agroalimentare din Sibiu (Cibin, Rahova,), Avrig, Tălmaciu, şi Mediaş.
Conducerea D.S.V.S.A. Sibiu atrage atenţia că sacrificarea mieilor şi valorificarea cărnii rezultate, în perioada Sărbătorilor de Paşte, este admisă astfel:
– în abatoarele autorizate sanitar veterinar existente la Sibiu, Mediaş şi Bungard.
Carnea se poate valorifica în unităţi autorizate pe piaţa naţională.
în centre de tăiere cu activitate limitată, care se vor amenaja în cadrul asociaţilor crescătorilor de ovine, sau la solicitarea unor agenţi economici cu sprijinul autorităţilor locale.
Termenul de depunere a solicitării la D.SVSA Sibiu de către solicitanţii menţionaţi este de 26.03.2012, dată după care aceste spaţii vor fi verificate de personalul de specialitate şi vor fi autorizate să funcţioneze timp de 10 zile în preajma Sărbătorilor de Paşte, dacă :
- sunt asigurate spaţii de cazare a mieilor înainte de sacrificare
- este asigurată apa potabilă (caldă şi rece) şi un sistem de canalizare
- sunt facilităţi de colectare a subproduselor rezultate în urma sacrificării şi a materialelor de risc (splina şi ileonul) şi dirijarea acestora pentru distrugere
Carnea se poate valorifica în unităţi autorizate pe raza judeţului.
– sacrificarea mieilor în gospodăriile populaţiei, carnea rezultată v-a fi consumată în familia respectivă.
Activitatea acestor unitaţi de sacrificare va fi supravegheată permanent de medicii veterinari repartizaţi şi împuterniciţi de conducerea DSVSA Sibiu care vor examina, marca prin ştampilare şi certifica carnea rezultată.
Tansportul mieilor la unităţiile de sacrificare se va face cu mijloace de transport autorizate, mieii să fie crotaliaţi, însoţiţi de documente de mişcare şi sanitare veterinare care să ateste starea de sănătate a acestora, iar crotalile de la mieii sacrificaţi vor fi predate medicului veterinar pentru a fi operaţi în baza naţională de date.
Valorificarea cărnii de miel este admisă prin unităţi de comercializare cu sectoare de comercializare carne, carmangerii, măcelării şi pieţele agroalimentare din Sibiu (Cibin, Rahova,), Avrig, Tălmaciu, şi Mediaş.
Carcasa să fie marcată vizibil cu stampila rotundă cu inscripţia, codul judeţului, numărul de autorizare a unităţii de sacrificare, codul medicului veterinar şi inscripţia “cotrolat sanitar veterinar”
Transportul cărnii de miel de la unitatea de sacrificare la locul de comercializare se va efectua în condiţiile impuse de legislaţia specifică, privind amenajarea mijlocului de transport, a spaţiului de depozitare şi expunere şi cu respectarea normelor de igienă şi temperatură.
Nerespectarea condiţiilor legale de sacrificre a mieilor şi de comercializare a cărnii rezultate, se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 3.000 şi comfiscarea cărnii.