Primăria e cu ochii pe sibienii care aprind focuri pentru arderea resturilor vegetale

Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Sibiu se alătură Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în atenţionarea sibienilor cu privire la respectarea normelor de prevenire a incendiilor, mai ales în această perioadă în care lucrările din gospodării şi pe terenurile agricole generează astfel de potenţiale pericole.Primăria e cu ochii pe sibienii care aprind focuri pentru arderea resturilor vegetale

Iată câteva prevederi ce trebuie respectate pentru a evita pericolele:

Este interzisă utilizarea focului deschis în spaţii ce prezintă pericol de incendiu şi în condiţii de vânt .

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale comubustibile se poate face exclusiv în locurile special amenajate sau pe terenuri pregătite, luându-se măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului la proprietăţile vecine. Este necesară supravegherea permanentă a arderii, iar la final, jarul trebuie stins foarte bine pentru a evita reaprinderea acestuia.

Arderea miriştilor este permisă doar după luarea măsurilor care se impun pentru evitarea propagării focului la proprietăţile învecinate, fiind necesară supravegherea permanentă a arderii.

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de elemente sau spaţii care prezintă risc de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, etc.

Utilizarea focului deschis este interzisă la o distanţă mai mică de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile cum ar fi lemnul, hârtia, textilele, cartonul asfaltat, bitumul, uleiul, etc., fără a fi supravegheată arderea şi fără a se asigura măsurile corespunzătoare

În toate cazurile de lucru cu foc deschis este necesară instruirea personalului cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a preveni incendiile. Este de asemenea necesară informarea Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la astfel de activităţi.

Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul este obligatorie. Această obligaţie aparţine persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

 

Municipalitatea atenţionează pe această cale că nerespectarea acestor prevederi legale este o contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice, iar în cazul persoanelor juridice cu amendă de la 25.000 la 50.000 lei.

 

 

Ultima oră