Annan este „încurajat de susţinerea solidară a Consiliului de Securitate oferită eforturilor sale şi îndeamnă autorităţile siriene să răspundă pozitiv”, a declarat Ahmad Fawzi, purtătorul său de cuvânt.

Aceste declaraţii intervin după ce Consiliul de Securitate a adoptat miercuri o declaraţie care exprimă susţinerea sa faţă de misiunea de mediere a emisarului ONU al cărei scop este încetarea violenţelor din Siria, ce durează de un an, şi care îndeamnă Damascul să aplice fără întârziere propunerile sale de soluţionare a acestui conflict.

Prezentând detalii ale planului lui Annan, textul menţionează „o încetare efectivă a tuturor formelor de violenţă armată de către toate părţile” sub supervizarea ONU – începând cu o retragere a forţelor siriene din oraşe -, „trimiterea de ajutor umanitar” şi eliberarea „persoanelor deţinute în mod arbitrar”.

Fawzi a anunţat totodată că experţi trimişi de către în Kofi Annan în Siria s-au întâlnit luni şi marţi, la Damasc, cu oficiali politici de rang înalt.

Ei urmau să continue aceste întâlniri, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că Annan nu s-a hotărât dacă revine în Siria.

Ultima oră

Comentariul meu