În perioada 14 – 15 martie 2012 s-a desfăşurat, din iniţiativa Inspecţiei Muncii, „Campania naţională privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată precum şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase”.
Acţiunile de control s-au desfăşurat pe timpul nopţii iar grupul ţintă a fost reprezentat de angajatorii şi lucrătorii din domeniul fabricării produselor de brutărie şi a produselor făinoase. Au fost efectuate verificări la 22 societăţi comerciale cu un număr total de 466 salariaţi.
Din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă s-au constatat 85 de deficienţe, pentru care s-au dispus măsuri de remediere şi s-au aplicat 82 sancţiuni contravenţionale constând în avertismente şi amenzi în valoare de 5.000 lei.
Cele mai frecvente deficienţe constate de inspectorii de muncă din cadrul serviciului control securitate şi sănătate în muncă, au fost:
căi de acces neasigurate, nemarcate şi neîntreţinute corespunzător:
lipsa evidenţierii zonelor cu risc ridicat şi specific;
lipsa evaluării riscurilor de accidentare pentru lucrător comercial;
lipsa semnalizărilor de securitate;
lipsa determinărilor de noxe;
lipsa buletinelor de verificare a prizelor;
lipsa registrului unic de control pentru punctul de lucru.
Amenzi de aproape 10.000 de lei
Din punct de vedere al relaţiilor de muncă au fost constatate 177 de abateri de la prevederile legale, fiind aplicate 63 sancţiuni contravenţionale constând în 53 avertismente şi 10 amenzi în valoare de 9.800 lei.
Cele mai frecvente deficienţe constate de inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relaţii de muncă, au fost:
Neevidenţierea orelor de muncă efectuate de salariaţi;
Neacordarea drepturilor privind repausul săptămânal;
Neinformarea I.T.M. cu privire la faptul că în unitate se utilizează în mod frecvent muncă de noapte;
Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor nu este păstrat la sediul angajatorului;
Lipsa certificatului medical la angajare;
Necompensarea muncii suplimentare cu ore libere plătite în următoarele 60 zile după efectuare.