dsvsa-ul a făcut controale în carmangerii și abatoare

În perioada 1- 18 martie 202 au fost efectuate 155 de controale. Efectuarea acestora a dus la aplicarea a 12 amenzi în valoare de 10.700 lei și 5 avertismente.dsvsa-ul a făcut controale în carmangerii și abatoare

Pentru ca piaţa de desfacere să fie asigurată cu produse alimentare salubre şi de calitate, care să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor, D.S.V.S.A. Sibiu, prin serviciile de  specialitate, organizează în această perioadă a lunii martie acţiuni de control la unităţile care procesează, depozitează şi comercializează, carne, şi produse din carne, lapte şi produse din lapte, peşte, ouă,  unităţi de fabricarea pâinii şi a specialităţilor de panificaţie, fabricarea produselor de patiserie şi cofetărie şi a produselor zaharoase, fabricarea sucurilor, a băuturilor diferite, la depozite alimentare şi spaţii de comercializare a legumelor şi fructelor, şi alte produse alimentare specifice perioadei “Postului” premergător Sărbătorilor de Paşte.

În perioada 1- 18 martie 202 au fost efectuate 155 de controale, care au vizat 4 abatoare, 4 unităţi de procesare carne, 18 carmangerii, 3 depozite cu ouă de găină, 18 unităţi de panificaţie, 15 laboratoare de patiserie 11 depozite cu legume, fructe şi alimente conservate, 19 unităţi de tip hiper şi supermarket, 26 magazine alimentare, 10 unităţi de alimentaţie publică, 7 pensiuni turistice, 27 unităţi care procesează şi comercializează alte produse alimentare de origine non-animală şi standuri din 5 pieţe agroalimentare.

În cadrul laboratorul D.S.V.S.A. s-au examinat în această perioadă, 295 probe pentru examene microbiologice, 96 probe pentru  examene fizico-chimice, din materi prime şi produse finite, 22 probe pentru determinarea parametrilor calitativi pentru laptele crud materie primă, şi verificarea eficientei dezinfecţiilor, în 23 unităţi din sectorul alimentar.

În urma controalelor, s-au constatat unele abateri de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv:

Lotizarea şi depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare, pe sortimente, calitate şi data recepţiei.

Etichetare necomformă la unele sortimente de alimente.

Mijloace de transport pentru produse alimentare neamenajate corespunzător.

Comercializarea unor produse alimentare, în spaţii neautorizate şi fără documente sanitare veterinare.

Lipsa documentelor, care să ateste efectuarea acţiuniilor de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare.

Aceste deficienţe au fost sancţionate prin aplicarea a 12 amenzi în valoare de 10.700 lei (un magazin alimentar, două unităţi de panificaţie, un supermarket, o pensiune, un fas-food, două laboratoare de patiserie, două fabrici de produse zaharoase şi doi producători individuali) precum şi a 5 avertismente.

Personalul de specialitate, la solicitarea agenţilor economici, au retras şi predat pentru neutralizare, din reţeaua comercială, 4.262 kg.. produse alimentare de origine animală şi non animală (carne şi produse din carne, produse lactate, peşte, carne şi organe de pasăre, produse culinare, ouă, îngheţată, arome şi ingrediente diferite) în valoare totală de 6.200 lei, produse cu termen de valabilitate expirat, cu deficienţe tehnologice, sau modificate organoleptic.

Ultima oră

Comentariul meu