DSP Sibiu o anuntat azi ca sunt 12 focare declarate de rubeola în unităţi de învăţământ. E vorba in total de 327 de cazuri de elevi bolnavi de rubeola. Numai la Colegiul Economic “Gh. Bariţiu”. Zece femei gravide sunt și ele monitorizate după ce au intrat în contact cu persoane ce au rubeolă.
Ultimele date centralizate în focarele de rubeolă, indică o uşoară scădere a ratei de incidenţă (numărul de cazuri noi), chiar dacă cele 12 focare declarate în unităţi de învăţământ, continuă să evolueze, astfel: Colegiul Economic “Gh. Bariţiu” (58 de cazuri), Industrial Alimentar (28), Energetic (23 cazuri), “O.Goga” (25), “Gh. Lazăr” (28), “O. Ghibu” (29), Colegiul Tehnic “Independenţa” (48), Colegiul Brukenthal (25), Grupul Şcolar Tălmaciu (13 cazuri), Grupul Şcolar Construcţii şi Arhitectură “Carol I” (7 cazuri), Colegiul Pedagogic “A. Şaguna” (8) şi Colegiul Tehnic Textil (11 cazuri). Menţionăm apariţia unui nou focar, cu 24 de cazuri, la Colegiul Agricol “D.P. Barcianu”.
Nu au sosit încă rezultatele probelor biologice de la cele 7gravide contacte cu persoane confirmate sau cu suspiciune de rubeolă; în schimb, s-au mai recoltat încă trei probe, având în total 10 gravide sub supraveghere.
Recomandări şi măsuri antiepidemice generale care se impun:
1. Informarea imediată a colectivităţii la apariţia primului caz de îmbolnăvire;
2. Prezentarea la medicul de familie sau specialistul de boli infecţioase pentru tratament şi luare în evidenţă, eventual testare serologică;
3. Respectarea recomandărilor privitoare la necesitatea izolării persoanei bolnave (minim 5 zile de la debutul erupţiei);
4. Dezinfecţie uzuală şi aerisirea frecventă a încăperilor;
5. Revenirea în colectivitate numai după obţinerea avizului epidemiologic de la medic;
6. Acceptarea vaccinării de către contacţii care nu sunt vaccinaţi conform metodologiei în vigoare.