Duminică, televiziunea  belarusă a anunţat că cei doi condamnaţi, Kovalev şi Dmitri Konovalov, au fost executaţi vineri. Pentru moment nu există o confirmare oficială a acestor execuţii , pentru atentatul de anul trecut din Minsk, când 15 oameni au murit şi 160 au fost răniţi.

Cei doi bărbaţi, în vârstă de 25 de ani fiecare, au fost condamnaţi la 30 noiembrie. Kovalev, după ce a mărturisit într-o primă fază, a retractat, afirmând că mărturisirile sale au fost obţinute sub violenţă, şi a negat faptele care îi erau imputate. Konovalov nu a revenit asupra declaraţiilor.

Exploziile din 11 aprilie 2011 în staţia de metrou Oktiabrskaia, în plin centrul capitalei belaruse, au provocat moartea a 15 persoane şi rănirea altor 160. Acesta este cel mai sângeros atentat din această fostă republică sovietică de la independenţa obţinută în 1991.

Rapiditatea anchetei, absenţa aparentă a unui motiv în cazul condamnaţilor şi lipsa dovezilor materiale au fost la originea ipotezei potrivit căreia tragedia ar fi fost rezultatul unui complot organizat de serviciile de securitate pentru a încerca să justifice represiunea împotriva inamicilor politici ai preşedintelui Lukaşenko.

Acesta din urmă a asigurat imediat că atentatul a fost o încercare de destabilizare a Belarusului de către inamici necunoscuţi ai statului.

Belarusul se află sub incidenţa sancţiunilor occidentale din cauza reprimării opoziţiei care s-a accentuat de la alegerile prezidenţiale controversate din decembrie 2010, câştigate de Lukaşenko. Numeroşi opozanţi au fost condamnaţi de atunci, unii la închisoare cu executare.

Ultima oră

Comentariul meu