Curtea cu sediul la Strasburg a transmis că a adresat joi un mesaj în acest sens autorităţilor de la Kiev. Aceasta se bazează pe articolul 39 din regulamentul său, care îi permite să solicite „orice măsură provizorie pe care consideră că trebuie adoptată în interesul părţilor sau a bunei desfăşurări a procedurii”.
CEDO a solicitat guvernului ucrainean să „se asigure că fostul premier Iulia Timoşenko primeşte un tratament medical adecvat într-o instituţie adecvată”.
Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, conduce principalul partid de opoziţie al Ucrainei. Ea a fost prim ministru în 2005 şi din decembrie 2007 până în martie 2010.
În octombrie acesta a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere pentru că a dat în mod ilegal ordinul de semnare a unui contract privind importurile de gaze. Aceasta a făcut apel în casaţie.
Iulia Timoşenko a depus o plângere la CEDO în august 2011. Aceasta reclamă mai ales că urmărirea penală împotriva sa şi arestul au fost motivate de raţiuni politice şi că nu a avut loc un control judiciar al legalităţii detenţiei sale la Kiev. Aceasta denunţă condiţiile de detenţie, susţinând că nu a primit tratament în pofida numeroaselor probleme de sănătate.
La 14 decembrie, Curtea de la Strasburg a decis să trateze cu prioritate problema „din cauza caracterului sensibil şi a gravităţii acuzaţiilor lansate”. Guvernul ucrainean trebuie să îşi depună observaţiile până la 22 martie.
Timoşenko, închisă actual într-un penitenciar din Harkov. a făcut miercuri o solicitare pentru măsuri provizorii către CEDO, cu scopul de a fi transferată într-un centru medical adaptat stării sale de sănătate.
Ucraina este membră din 1995 a Consiliului Europei, al cărui rol principal este apărarea drepturilor omului şi a democraţiei în cele 47 de state membre, în cadrul căruia CEDO este organul juridic.