Peter Szijjarto a răspuns unor afirmaţii făcute în cadrul unei conferinţe a Comisiei Europene la Bruxelles, unde un reporter a întrebat Comisia să comenteze presupusa comparaţie făcută de Orban.

Pia Ahrenkilde Hansen, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, a răspuns că poziţia lui Barroso este că cei care fac o astfel de comparaţie nu înţeleg democraţia.

„Cei care compară Uniunea Europeană cu URSS arată că nu înţeleg deloc ce reprezintă democraţia”, a declarat purtătoarea de cuvânt.


Szijjarto a declarat că reporterul „a înţeles ceva greşit” deoarece Orban nu a comparat UE cu Uniunea Sovietică în discursul său din cadrul ceremoniei de stat pentru aniversarea revoluţiei din 1848-1849 în Ungaria şi războiul de independenţă, care a avut loc joi la Budapesta.

Comisia Europeană a denunţat vineri declaraţiile premierului conservator ungar Viktor Orban, care a comparat Uniunea Europeană cu fosta Uniune Sovietică, relatează AFP. 

 

Potrivit purtătorului de cuvânt, comparaţia lui Orban sfidează „importanta contribuţie a tuturor celor care au apărat şi s-au luptat pentru libertate şi democraţie”.

Joi, la Budapesta, de Ziua Naţională a Ungariei, în faţa a 250.000 de persoane, potrivit datelor Guvernului său, Orban a apărat „suveranitatea naţională” a ţării sale şi i-a criticat pe „birocraţii europeni”. „Nu vom fi o colonie”, a declarat el şi a avertizat că „ungarii nu se vor supune niciodată dictatelor străine”. El a amintit, de asemenea, revolta Ungariei din 1956 împotriva URSS.

Budapesta este criticată de Bruxelles. UE tocmai a votat îngheţarea a 495 de milioane de euro din fonduri de coeziune destinate Ungariei, din cauza deficitelor excesive şi repetate ale Budapestei.

 

Orban continuă fără încetare ofensiva sa verbală împotriva Comisiei Europene de mai multe săptămâni, în timp ce Ungaria are nevoie mai mult ca niciodată de bunăvoinţa UE şi FMI pentru a-şi restabili finanţele publice.

Ultima oră

Comentariul meu