Mai multe percheziţii au loc, miercuri, în judeţele Sibiu, Braşov, Bacău, Timiş şi Alba, la locuinţele unor persoane suspectate de trafic cu 112 icoane pe lemn şi sticlă furate din opt biserici din lemn din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Mureş, prejudiciul în acest caz fiind de 1,3 milioane de lei.
În urma percheziţiilor, doi bărbaţi din judeţul Sibiu au fost reţinuţi, miercuri, pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi 28 de icoane despre care există suspiciuni că au fost sustrase din mai multe biserici au fost găsite.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, inspectorul principal Bogdan Niţu, poliţiştii au reţinut pentru 24 de ore doi bărbaţi, în vârstă de 33, respectiv 39 de ani, din localitatea Răşinari, judeţul Sibiu, pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.
„Cele două persoane urmează să fie aduse la sediul IPJ Hunedoara din Deva pentru audieri. Cei doi bărbaţi vor fi prezentaţi, în cursul zilei de joi, instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave”, a declarat Niţu.Potrivit acestuia, în urma percheziţiilor, au fost ridicate din locurile vizate 28 de icoane susceptibil a fi sustrase din opt biserici din lemn din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Mureş, unde s-au dat spargeri în cursul anului trecut.
Miercuri dimineaţă, poliţişti din cadrul IPJ Hunedoara, sub coordonarea ofiţerilor Direcţiei de Investigaţii Criminale şi a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cu sprijinul D.G.I.P.I., au desfăşurat 13 percheziţii domiciliare în Sibiu, Braşov, Bacău, Timiş şi Alba.
Descinderile au vizat mai multe persoane care în perioada august – septembrie 2011 au traficat 112 icoane pe lemn şi sticlă furate din opt biserici de lemn din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Mureş.
„Percheziţiile vizează locuinţele unor suspecţi de furt calificat, complicitate la furt calificat şi tăinuire, dar şi pe cele ale unor colecţionari de artă. Acţiunea este o continuate a activităţilor investigative care au condus, în luna noiembrie 2011 la arestarea preventivă a doi suspecţi din comuna sibiană Brateiu, care sunt în prezent judecaţi de Tribunalul Hunedoara pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională a suspecţilor se ridică la 1.300.000 lei, din care s-a reuşit recuperarea a aproximativ 50 la sută”, declara Niţu.
Potrivit acestuia, la acţiune au participat peste 90 de poliţişti, precum şi luptători ai structurilor de intervenţie rapidă.
În noiembrie anul trecut, au avut loc percheziţii în mai multe judeţe din ţară, la membrii unei grupări care au dat şase spargeri în biserici din lemn monument istoric, situate în judeţele Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. În total, au fost furate 102 icoane vechi, pictate pe lemn şi sticlă, susceptibile că fac parte din patrimoniul cultural naţional, din care până la acea dată au fost recuperate 80.
Atunci, au fost reţinute trei persoane din Sibiu pentru implicare în furtul şi traficarea icoanelor către colecţionari din ţară şi străinătate, două din ele fiind apoi arestate.