Cum a crescut firma prietenului primarului din Micăsasa de 5.000 de ori (ANCHETĂ)

Atribuirea lucrărilor din bani publici de către primari este, în mediul rural, de puţine ori supusă controlului autorităţilor centrale. În aceste condiţii, mulţi edili de comună încheie contracte cu firmele prietenilor chiar şi când acestea nu sunt în avantajul comunităţilor pe care le conduc. Cum a crescut firma prietenului primarului din Micăsasa de 5.000 de ori (ANCHETĂ)

Cum a crescut firma prietenului primarului din Micăsasa de 5.000 de ori (ANCHETĂ)

România liberă a publicat zilele trecute un reportaj despre afacerile controversate ale politicienilor din comune cu cazul primarului PSD din localitatea sibiană Micăsasa, Sorin Popa.

Declaraţia de avere, nepublicată din 2008

Cea mai recentă declaraţie de avere a lui Sorin Popa, publicată pe site-ul Primăriei Micăsasa, este din 2008. Potrivit acesteia, alesul local este un român relativ modest: deţine doar o casă de locuit în comună, de 198 de metri pătraţi, şi 1,7 hectare de teren agricol. Nu are autoturism, reiese din document, deşi în comună este văzut conducând un Volkswagen Passat. În schimb, edilul recunoaşte că trebuie să returneze un împrumut de 200.000 de lei, până în 2023.
Totuşi, când am discutat cu el, Sorin Popa a admis că nu este chiar sărac. „Am morile părinţilor din 1952, una a făcut-o bunicul şi una a cumpărat-o fratele meu, dinainte ca eu să fi primar. Fratele meu e în America şi mă ocup eu de moară. Am avut 60 de vaci, dar e tradiţie de familie, nu m-am pricopsit ca primar”, ne-a declarat edilul din Micăsasa.
În ciuda reţinerii din declaraţia de avere, Sorin Popa s-a arătat surprinzător de sincer faţă de noi când a răspuns la întrebările legate de faptul că s-a aflat de-a lungul timpului în mai multe posibile conflicte de interese.

Granit a obţinut proiectul, nevasta a căpătat postul

În 2008, Primăria Micăsasa a primit fonduri pentru dezvoltarea unui sistem de aducţiune de apă potabilă, canalizare şi construirea unui staţii de epurare. Lucrarea, deşi trebuia terminată demult, nu este gata nici acum. Licitaţia a fost câştigată de firma SC Granit SRL, care însă, l-a scurt timp după semnarea contractului, a dat faliment. Nu înainte însă de a o angaja pe postul de contabil pe soţia primarului. Fapt pe care-l recunoaşte chiar edilul din Micăsasa. „Soţia mea s-a angajat la Granit, după ce societatea a obţinut proiectul. S-a dus acolo în ideea că va câştiga mai bine decât la şcoala de la noi din comună. Dar firma era pe butuci”, ne-a povestit relaxat Sorin Popa. Atunci cum a câştigat o licitaţie cu fonduri publice o companie falimentară? Primarul are o scuză. „A avut documentele în regulă, a mai funcţionat încă un an, a făcut canalizarea. Cu patronul m-am cunoscut abia când am semnat contractul”, ne-a precizat pesedistul. Dar aceasta a fost doar una dintre situaţiile în care primarul comunei s-a aflat în conflict de interese.

Puntea prieteniei pe fonduri publice

O altă lucrare publică, o pasarelă din comună, a fost realizată de firma Standard SRL, în aproximativ patru ani. „A costat opt miliarde de lei vechi, funcţionează, am făcut recepţia”, s-a lăudat faţă de noi primarul, care a trebuit însă să suporte numeroase critici din partea localnicilor pentru încetineala cu care s-a făcut podul. Societatea care a executat lucrarea deţinea în 1999 doar un bar, cu o cifră de afaceri de numai 26.000 de lei, potrivit site-ului firmepenet.ro. Dar, în 2000, Sorin Popa a obţinut primul mandat la Primăria Micăsasa. În 2001, Standard SRL şi-a lărgit profilul de activitate şi a trecut pe construcţii. Apoi, în următorii zece ani, cifra de afaceri a crescut de, atenţie, 5000 de ori, până la 1.500.000 de lei (date confirmate şi de patronul companiei, Vasile Mihălţan). Vă întrebaţi care e legătura între toate acestea? „Eu cu Mihălţan suntem prieteni încă dinainte ca să fiu primar. Da, au avut mai multe lucrări în comuna noastră, dar au câştigat prin licitaţii directe”, a recunoscut fără teama primarul Sorin Popa.
Nici omul de afaceri nu a ascuns relaţia cu şeful administraţiei locale. „E adevărat că primele noastre lucrări de construcţie le-am făcut în Micăsasa, dar după aia ne-am dezvoltat şi acum nu mai avem deloc proiecte acolo„, s-a scuzat Vasile Mihălţăn, Patronul firmei Standard SRL a menţionat că din 2009 nu a mai participat la nici o licitaţie în comuna Micăsasa tocmai pentru că se săturase de acuzaţiile care i s-au adus privind incompatibilitatea în care se afla în relaţia cu Primărie. „La început am zis să participăm, că aveam muncitori din comună şi le asiguram locuri de muncă la ai noştri, nu la străini. Dar am decis să nu ne mai implicăm în lucrări importante, cum a fost proiectul de apă şi canalizare”, a explicat Vasile Mihălţan.
Referitor la încetineala cu care au evoluat lucrările la pasarelă, patronul aruncă vina pe ritmul defectuos în care i-au fost alocate fondurile. „Am încheiat aproape orice colaborare cu Primăria. Bine, îi mai ajut, îi servesc cu maşini, vole, buldozere, la deszăpezire„, a nuanţat prietenului edilului din Micăsasa şi proprietarul Standard SRL.

Nepotul vicepreşedintelui CJ

Primarul din Micăsasa are legături importante şi în conducerea judeţului. Sorin Popa este nepotul fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Iosif Moldovan, actualmente administrator public al judeţului. Asta în condiţiile în care comuna Micăsasa a beneficiat de investiţii importante în ultimii zece ani: canalizare, apă potabilă, sală şi teren de sport, grădiniţă, asfalt. Nici unul dintre cei doi nu ascund legătura de rudenie, dar neagă că acest lucru ar fi avut vreo importanţă în accesarea de fonduri. „Dacă vrei să faci ceva, reuşeşti. Nu cred că are vreo importanţă legătura de rudenie”, afirmă Sorin Popa.
Unchiul primarului din Micăsasa, care deţine în prezent funcţia de administrator al Consiliului Judeţean Sibiu, neagă la rândul său că l-ar fi ajutat cu fonduri pe Sorin Popa. „Nu are nici o importanţă că este nepotul meu. El este un om muncitor, s-a implicat, e efortul propriu”, a menţionat Iosif Moldovan. „Că am mai discut, că i-am dat un sfat, că l-am susţinut moral şi sufleteşte, asta da, dar numai atât, restul a realizat el şi consilierii din comună”, a precizat admnistratorul public. Iosif Moldovan a fost până în 2008 vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu.

Soţia, angajată pe fondurile Primăriei

Primarul din Micăsasa a fost implicat într-un alt conflict de interese şi în 2006, după ce nevasta a sa a fost angajată ca asistent social la un azil de bătrâni din comună deşi nu avea pregătirea necesară pentru aceasta, aşa cum a relatat la acea vreme săptămânalul Sibianul. „Centrul de Servicii de Îngrijire Socio-Medicală pentru Persoanele Vârstnice a înghiţit 1,3 miliarde de lei vechi în doar 9 luni. Dintre cei trei asistenţi sociali, niciunul nu este calificat. Pentru cele trei posturi prevăzute în proiect şi remunerate cu aproape 1.000 de lei pe lună, pe statul de plată au intrat pesedistul Ioan Sasu, o „simpatizantă” a acesteia, inginera Gabriela Moldovan, şi soţia primarului din Micăsasa, Simona Popa. În schimb, doctorul prevăzut în proiect este voluntar”, scria respectiva publicaţie. Asta, în condiţiile în care Primăria Micăsasa era parteneră la proiect. Sibianul arăta că, de fapt, singurele persoane care îşi făceau treaba în centru erau doar îngrijitoarele, plătite cu numai 300 de lei pe lună. Acum, primarul afirmă că centrul respectiv a funcţonat numai trei ani, pentru că s-au terminat fondurile.

sursa: România Liberă

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. ati auzit ca a facut scandal saptamana trecuta acest incult al societatii ?
    in plus, vrea sa fie si consilier—-unde?la porcii lui din cotet!!!
    imi pare rau ca dan nu a gasit alti oameni decat pe corlea si pe vasilica a lui tupi pentru al pune pe lista de consilierii—acestia 2 i-au facut mai mult rau decat bine!!!NU au adus nici un vot!!!
    de exemplu: copii acestui consilier nici nu au fost la vot!!!TOT acesta este cel care a distrus partidul taranesc si conventia democratica!!!
    Acum cateva zile se lauda ca el si cu corlea conduc partidul in localitate—-de ce nu spune cate demisii din partid sau inregistrat de cand conduc cei doi?
    Am auzit ca poplacenel a parasit partidul lui diaconescu din cauza celor 2 !
    Pacat ca el s-a aliat cu acestia iar daca nu o facea, avea sanse mari sa castige alegerile din iunie!
    Domnilor corlea si silica a lui tupi, parasiti politica pentru ca nu stiiti absolut nimic doar sa distrugeti cea ce altii construiesc!!!