jocurile de noroc se mută pe net

Piața jocurilor de noroc online înflorește în România, În ciuda confuziilor legislative, majoritatea paginilor de internet fiind însă din afara țării. Dacă agențiile de pariuri care împânziseră la un moment dat orașele au început să se rărească și la fel și cazinourile, împovărate de taxe, jocurile de noroc online cunosc  adevărată explozie, în ciuda confuziei legislative din acest domeniu.

Ultimele date publicate estimau în 2010 un număr de peste 480.000 de români care jucau online și care au cheltuit peste 35 de milioane de euro pe pariurile online. Totalul pieței jocurilor de noroc sare de un miliard de euro, dar explozia aplicațiilor mobile se etimează că va înclina în timp balanța înspre jocurile de noroc online.  În Europa, erau identificate anul trecut peste 15.000 de site-uri web ale căror venituri vor sări de 6 miliarde euro până în 2013, potrivit unei analize a CE.

Majoritatea site-urilor cu pariuri online frecventate de români nu se găsesc în România, astfel că jucătorii de table, poker sau bingo online nu aduc bani la bugetul de stat și nici un vor aduce prea curând, dat fiind vidul legislativ de până acum din acest domeniu și mecanismele necesare punerii în practică a noiilor reglemantări prin modificările aduse de Hotarârea nr. 823/10.08.2011 cu privire la jocurile bingo, pariurile online și jocurile de noroc organizate prin intermediul sistemelor de comunicații de tip internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă.

Nu mulți știu probabil că legea prevede chiar că românii care pariază online pe site-uri neautorizate de Ministerul de Finanțe, comit o infracţiune, pentru care pedeapsa este cuprinsă între şase luni și 2 ani închisoare sau poate fi doar o amendă. Infracţiunea este aceeași ca în cazul jocurilor de noroc organizate în spații private. Dovedirea infracțiunilor este însă aproape imposibilă, nefiind constatată până acum nicio infracțiune de acest gen și niciun denunț, după cum s-a constatat în cadrul unui seminar privind piața jocurilor de noroc, organizat de ZF.

Deasemenea nu există un control strict al vârstei celor care pot sa acceseze site-urile cu jocuri de noroc, având în vedere că minorii se pot folosi de documentele părinților pentru a accesa jocurile de noroc online. În Marea Britanie, unde s-a făcut un studiu în aceste sens, se estimează că peste 60.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani accesează cel puțin odată pe săptămână un site gen poker online. Odată cu acest obicei vine și dependența de jocuri de noroc, care poate avea manifestări dintre cele mai periculoase, mergând până la infracțiuni grave.

Ultima oră

Comentariul meu