Expoziţie de fotografie André Kertész la Casa Albastră

Expoziția are loc în perioada 9 martie – 5 aprilie. Prin cele 100 de lucrări pe care le etalează, expoziţia prezintă o imagine amplă şi complexă asupra creaţiei unuia dintre cei mai interesanţi fotografi ai secolului al XX-lea, André Kertész. Expoziţie de fotografie André Kertész la Casa Albastră

Lucrările provin de la Muzeul Fotografiei Ungare din Kecskemet şi sunt prezentate la Muzeul Naţional Brukenthal prin amabilitatea Institutului Balassi – Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti şi din Sfântu-Gheorghe.

Recunoscut ca o figură marcantă în foto-jurnalism şi în eseul fotografic, André Kertész (18941985) este un nume de referinţă pentru istoria fotografiei. Kertész  a fost primul fotograf care a realizat o expoziţie de autor şi unul dintre primii fotografi care au utilizat camera în format 135.

Născut în 1894, la Budapesta, André Kertész a realizat primul său clişeu în 1912. După război, în 1925, s-a stabilit la Paris, capitala artistică a Europei din acea perioadă. Printre apropiaţii săi din acei ani se numărau membrii mişcării Dada, pictorii Mondrian şi Chagall, scriitoarea Colette, regizorul de film Sergei Eisenstein etc.

În anul 1934, André Kertész se mută la New York, dar nu are de la început succesul pe care îl aştepta. Recunoaşterea sa este legată de colaborarea cu Muzeul de Artă Modernă (MoMA), în special cu directorul John Szarkowski.

Printre fotografii celebri asupra pe care i-a influenţat André Kertész se numără Brassaï, Cartier-Bresson, Bill Brandt.

În cariera sa, influenţat de mediul artistic la care se raportează, prezenţa unor pregnante trăsături stilistice şi felul în care este receptat, se disting patru etape numite: perioada maghiară, perioada franceză, perioada americană, perioada internaţională, momente bine evidenţiate în expoziţie.

Fotografiile lui André Kertész se remarcă prin unghiurile insolite, prin exploatarea conţinutului liric al subiectului, prin preferinţa pentru aspecte aparent nesemnificative ale cotidianului, pentru simplitatea vieţii surprinsă printr-un duios sentiment nostalgic.

 

 

 

Ultima oră