martie este luna documentarelor premiate la astra film studio sibiu

Șapte filme premiate la Astra Film Festival 2011 se regăsesc în programul  Cinematecii AstraFilm, în luna martie. Cinefilii vor putea viziona joi, 1 martie, Cel mai bun documentar produs în Europa de EstSAT FĂRĂ FEMEI, o producţie Croaţia/Franţa, în regia lui Srdjan Sarenac.martie este luna documentarelor premiate la astra film studio sibiu

Juriul a apreciat modul în care o problematică foarte serioasă a fost abordată cu umor, tact şi multă căldură. Multe filme din festival vorbesc despre prăpastia dintre rural şi urban în Europa. În acest film, vedem ce înseamnă această prăpastie prin intermediul protagonistului, care ajunge în moara birocraţiei şi la discreţia intermediarilor fără scrupule. Filmul e o tragic-comedie contemporană despre singurătate şi frustrare.

Sinopsis

În Zabrdje, un catun izolat din Serbia, nu mai exista femei. Trei fraţi – Dragan, Zoran, Rodoljub şi vecinul lor, bătrânul Velimir sunt singurii care au mai ramas dintr-o comunitate altădată înfloritoare. Fraţii locuiesc în aceeaşi casă, fără apă curentă, fără canalizare, cu o singură cameră în care dorm cu toţii. Au o viaţă simplă, fără pretenţii, însă Zoran simte lipsa unei femei în gospodărie, aşa că decide să se însoare. El descoperă că nu e deloc uşor să-şi găsească o soţie, căci femeile sârbe nu mai vor să locuiască la ţară. O soluţie ar fi să caute în ţara vecină, Albania unde sunt mai multe femei decât bărbaţi, însă până nu demult sârbii au luptat în Kosovo împotriva albanezilor. Cu un subiect original şi cu o poveste amuzantă, uşor de digerat pentru public, filmul are atât implicaţii sociale, cât şi unele culturale sau antropologice şi oferă o perspectivă inedită asupra mentalităţilor şi lumii balcanice.

Filmele rulează la Sala Studio, Piaţa Huet nr.12, Sibiu

 

 

Ultima oră

Comentariul meu