Filarmonica de Stat Sibiu în colaborare cu Euroart SRL organizează joi 1 martie 2012 concertul de pian susţinut de dr. Silvia Sbârciu, cadru didactic universitar la catedra de pian din cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca. Concertul de la Sibiu este primul realizat de solistă în colaborare cu filarmonica sibiană.
Tânăra pianistă va oferi publicului meloman Mozart – Concertul pentru pian şi orchestră în Si bemol major KV 595. Programul concertului va mai cuprinde uvertura operei „Olandezul zburător” de R. Wagner şi Simfonia nr.2 în Do major de R. Schumann. Concertul va fi condus de la pupitrul dirijoral se va afla maestrul italian Aurelio Canonici.
Dirijor şi compozitor italian, Aurelio Canonici a studiat pian şi compoziţie şi s-a specializat în dirijat orchestră la renumita Hochschule für Musik din Viena. Posedă, de asemenea, diploma în filozofie a Universităţii din Genova. A dirijat marea majoritate a repertoriului simfonic şi de operă aparţinând secolului al XIX-lea, la pupitrul unor orchestre renumite din Europa, printre care: MAV – Budapesta, Orchestra Simfonică Radio din Varşovia, Orchestra Simfonică de Stat din Istanbul (IDSO), Württembergische Philharmonie Reutlingen, Sinfonieorchester Wuppertal (Germania), Capella Cracoviensis (Polonia), Arpeggione Kammerorchester (Austria) Virtuosi di Santa Cecilia, Orchestra Internazionale d’Italia, (Italia), Orchestra Radio-Televiziunii Moldova, Orchestra Simfonică Radio Bucureşti, Opera Naţională Varşovia, Opera din Cracovia ş.a. În stagiunea 2008, a fost numit Director artistic al secţiunii simfonice „Richard Wagner” a Festivalului de la Ravello. A colaborat cu solişti prestigioşi, precum Michele Campanella, Massimiliano Damerini, Paolo Restani, Filippo Gamba, Francesco Libetta, Guy Touvron, Ciro Scarponi, Giovanni Angeleri, Edoardo Zosi, Anna Tifu, Luca Canonici, Francesca Patanè şi Eugenij Nesterenko. Pe lângă activitatea artistică Aurelio Canonici predă la Conservatorul din Piacenza.
Absolventă a Liceului de Muzică din Cluj-Napoca, cu o solidă pregătire muzicală la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj şi la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst-Mannheim, Germania, unde tânăra pianistă a urmat cursurile de studii aprofundate la clasa prof. Paul Dan, Silvia Sbârciu se evidenţiază atât prin talentul şi personalitatea sa deosebită, cât şi prin repertoriul vast şi bogat care cuprinde o mare varietate de lucrări aparţinând atât muzicii clasice, cât şi celei moderne şi contemporane. Doctor în muzică, titlu obţinut în anul 2007 cu teza „Arta interpretării liedului la Hugo Wolf şi Gustav Mahler”, conducător ştiinţific prof. univ. dr. Eduard Terényi, Silvia Sbârciu se remarcă în cariera sa prin numărul mare de cursuri de măiestrie la care a participat peste hotare, manifestări susţinute de nume mari ale muzicii mondiale precum Karl Heinz Kaemmerling de la Mozarteum Salzburg in cadrul Schleswig Holstein Musik Festival, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leo Fleischer de la Juliard School of Music, New York, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt (Germania). In 2010 a participat International Keyboard Institute and Festival (IKIF) New York unde a lucrat cu renumiti profesori precum Sontraud Speidel, Akiko Ebi, Asaf Zohar si dirijorul Eduard Zilberkant. În activitatea solistică, cartea de vizită a pianistei Silvia Sbârciu conţine o serie de recitaluri şi concerte susţinute atât în ţară, în cadrul unor festivaluri de renume precum „Toamna Muzicală Clujeană”, cât şi peste hotare cum ar fi la Staatliche Hochschulen für Musik und Darstellende Kunst, Mannheim şi Stuttgart (Germania) sau în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt sau Schleswig Holstein Musik Festival, tot în Germania.
Biletele pentru acest concert se pot procura de la sediul Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia), în fiecare zi între orele 12-16. Preţul unui bilet este de 14 lei, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiind de o reducere de 50%.