teatru gong te invită la expoziție foto – roșia monatană te cheama!

Fotografiile expuse aparțin fotografului clujean Sebastian Florian. Sebastian face fotografie din pasiune. În 2011 a lăsat în urmă o carieră de aproape 10 de ani în IT/software pentru a-și urma chemarea sufletului, pentru a descoperi lumea și pe el însuși. În ultimele luni, a petrecut mai bine de 6 saptămâni în Roșia Montană, pe parcursul a 3 anotimpuri, încercînd să o surprindă în imagini și să o înțeleagă.teatru gong te invită la expoziție foto – roșia monatană te cheama!

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 24 februarie – 20 martie la Teatrul Gong Sibiu, intre orele 10.00- 18.00.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1881 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Roşiei Montane se regăsesc rădăcini adânci ale istoriei noastre, precum zeci de case şi gospodării declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectură şi vechimea construcţiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele deţinute, case memoriale şi o rezervaţie arheologică. Aceste dovezi ale etnogenezei şi continuităţii poporului român sunt ameninţate cu distrugerea de către propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa.

“Încă din prima zi în care am ajuns aici m-am simțit acasă. Habar nu am de ce, dar ăsta-i adevărul. Curând m-am îndrăgostit de peisaje, de poveștile și de legendele locului. De asemenea m-a atras și ospitalitatea localnicilor. La început, în fiecare casa în care am intrat, oamenii mă făceau să mă simt de parcă ne-am fi cunoscut dintotdeauna.“. Așa spunea Diana, o tânără de 14 ani din Abrud pe care Sebastian a întalnit-o la Roșia Montană și al cărei vis este ca într-o zi să ajungă un bun arheolog.

“Iubesc Roșia, aș putea spune ‘ca pe lumina ochilor’. Vreau ca Roșia să scape de RMGC odată pentru totdeauna. Vreau să fie liniște aici, pentru ca Roșia să fie considerată un colț de rai pe pământ, așa cum merită …“, mai spunea Diana.

Într-adevăr, Roșia Montană are o magie special. Casele vechi, brazii, bisericile, tăurile, oamenii simpli și direcți, toate astea te pot face să te îndrăgostești de acest loc, dacă-ți deschizi sufletul.

Roșia Montană ne cheamă într-un “colț de rai pe pământ”, asa cum îl numește Diana, și ne cheamă să nu cedăm din nou Șarpelui care vrea să distrugă acest paradis, oferindu-ne în schimb iluzia prosperității. Fără munți, fără brazi, fără lacuri, fără istorie cum ar arăta lumea, cum am arăta noi înăuntrul nostru? Să lăsam RMGC să distrugă toate astea pentru un pumn de arginți? Nu! Niciodată!

“Sper să convingeți mulți turiști să viziteze și să sprijine Roșia Montană!”, a mai spus Diana la sfârșit.

Sebastian Florian te invită să vezi imaginile aduse din Roșia, iar apoi să-ți faci timp să mergi acolo, să vorbești cu oamenii, să bați cu piciorul locurile, să te odihnești pe iarbă în umbra unei biserici și apoi să-ți citești sufletul și să vezi ce-ți spune… Roșia Montană te cheamă!

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Da, Rosia Montana te cheama s-o vezi in realitate. Sper ca fotograful nu a omis si craterele lasate in munte de exploatarile statului si care ar putea fi revegetate si reimpadurite, o data cu ecologizarea rmgcului.