Todea visează din nou la Cupe Europene cu Gaz Metan: "Finala Cupei e scurtătura spre Europa League"

Căpitanul Gazului, Cristi Todea, îşi doreşte să joace din nou în Europa League, după experienţa din toamna anului trecut. El consideră că cel mai scurt drum pentru a ajunge din nou în Europa este Cupa României, competiţie în care Gaz Metan a atins faza semifinalelor, într-un interviu acordat gsp.ro.Todea visează din nou la Cupe Europene cu Gaz Metan: "Finala Cupei e scurtătura spre Europa League"

În vîrstă de 33 de ani, mijlocaşul Cristi Todea a ajuns la Mediaş în 2009 şi s–a impus rapid în primul „unsprezece”. Mai mult, a primit în scurt timp banderola de căpitan al trupei pregătite de tehnicianul Cristi Pustai.

Cristi, cum sînteţi după primele două cantonamente din această iarnă, cel de la Mediaş şi primul din Antalya?
A fost o perioadă grea, care nu ne prea place nouă, fotbaliştilor, mai ales iarna, cînd se acumulează foarte mult din punct de vedere fizic. Nu e uşor să stai atît de mult departe de casă. În primul cantonament, cel de la Mediaş, s–a pus accent pe latura fizică, aşa cum facem de atîţia ani, iar apoi, în Turcia, am trecut la antrenamente specifice, la exerciţiile cu mingea şi la meciurile amicale. Au fost două stagii de pregătire extrem de reuşite. Acum vom pleca într–un alt cantonament, în Antalya, iar în aceste zile vom pune la punct ultimele amănunte înaintea debutului returului.

Crezi că amînarea campionatului a fost o decizie înţeleaptă, avînd în vedere condiţiile meteo din ultimele săptămîni?
Eu unul cred că, pentru noi, amînarea returului este o decizie bună, avînd în vedere că am fi avut două partide foarte grele, la Dinamo şi apoi cu CFR Cluj. Noi sîntem o echipă care pasăm mult, avem nevoie de terenuri bune pentru a ne face jocul. Iar cînd ai în faţă doi adversari precum Dinamo şi CFR–ul, vă daţi seama că trebuie să avem toate condiţiile asigurate, inclusiv terenuri bune, pentru a încerca să obţinem 6 puncte. Avem de luat o revanşă cu Dinamo, după umilinţa din tur. Apoi primim vizita unei formaţii care are de luat o revanşă faţă de noi, după ce am învins–o la Cluj, dar sperăm să nu fie cazul. Urmează alte două jocuri dificile, de data aceasta cu echipe aflate în subsolul clasamentului, şi care, sunt convins, vor face tot posibilul să obţină puncte cu noi, în speranţa de a se salva de la retrogradare, este vorba despre CSU Voinţa, cu care vom juca la Sibiu, şi Mioveniul, la Mediaş.

Ce obiective ai, în plan individual, pentru această a doua jumătate a sezonului?
Întîi e vorba despre obiectivele echipei. Cu siguranţă nu va fi deloc uşor de realizat, dar am încredere că îl vom îndeplini rapid, şi anume ieşirea din jumătatea inferioară a clasamentului. Nu suntem o echipă care să ajungem în ipostaza de a ne teme de retrogradare. Locul nostru este în primele 6–7 echipe. Apoi e obiectivul din Cupa României. Suntem în semifinale, ne dorim să jucăm finala şi, de ce nu, să câştigăm primul trofeu din istoria acestei echipe. Ar fi o încununare a muncii de atâţia ani, de la Mediaş. Asta ar însemna să prindem şi Europa League, din nou. Cu siguranţă că, dacă vom reuşi să ne asigurăm cât de cât liniştea în campionat până la primul meci din semifinalele Cupei, vom aborda cu mult mai multă încredere jocurile din competiţia KO. Avem un program încărcat în primăvară, dar sperăm să ieşim cu bine din aceste meciuri. În ceea ce mă priveşte, vreau să fiu sănătos şi ferit de accidentări, să pot fi cât mai mult în teren şi să ajut echipa prin reuşitele şi realizările mele.

Aşadar, vă propuneţi să ajungeţi din nou în Europa, pe drumul cel scurt acum…
Vă daţi seama că ne dorim să prindem şi în clasament, în campionat, un loc fruntaş, dar e mai greu acum. Cum spui, drumul mai scurt spre o nouă participare în cupele europene e cel din Cupă. Dacă, la finalul sezonului precedent, am ajuns să jucăm în Europa League, o premieră pentru această echipă şi pentru Mediaş, ne dorim ca, la finalul acestei ediţii de campionat, să scriem din noi istorie, să jucăm finala Cupei şi să câştigăm chiar trofeul.

Crezi că o să vă descurcaţi fără Hoban şi Pîrvulescu, jucători care s–au transferat la ”U” Cluj, respectiv Steaua, în această iarnă?

Adevărul este că, în ultimul an, am pierdut jucători importanţi, care ne–au ajutat să ajungem în Europa League. E vorba de Eric, de Akaky şi Kubala, la care se adaugă Hoban şi Pîrvulescu. Ultimii doi au jucat cam în 80 la sută din meciuri. Fotbalul merge înainte însă. Cei care au venit între timp au o mare responsabilitate, trebuie să facă tot posibilul ca lucrurile să meargă la fel de bine ca şi până acum. Mai mult, ăştia care am rămas, alături de noii–veniţi, ar trebui să realizăm şi mai mult de atât. Oricum, mă bucur pentru cei doi, pentru Paul (n.a. Pîrvulescu) şi Ovidiu (n.a. Hoban) că au făcut acest pas, este un pas înainte pentru ambii.

În vară expiră contractul tău cu Gaz metan. Ai luat o decizie în privinţa asta, ce faci, rămâi la Gaz metan?

Angajamentul meu o să fie scadent în vară, aşa este. Am avut deja unele discuţii cu cei din conducere, dar nu am ajuns încă la un acord. Încă sunt jucătorul Gazului metan şi voi face tot posibilul, în retur, ca echipa să ajungă cât mai sus în clasament şi chiar să prindă un loc în Europa League şi să ia Cupa. Vedem în vară ce va mai fi.

Asta înseamnă că îţi doreşti o a doua jumătate de sezon peste ce a fost în tur…
Am avut un tur, să zicem, în media echipei, cu evoluţii oarecum oscilante. Nu am avut, din nefericire, constanţă în evoluţii. Doar pe finalul turului au fost 3–4 jocuri bune, spre foarte bune. Categoric, cel mai slab meci al meu a fost cel de la Mioveni, unde am şi fost schimbat după doar 20 de minute de la start. La polul opus, cel mai bun meci a fost cel de la CFR, unde am învins cu scorul de 2–0. Pe tot parcursul turului, problema noastră a fost aceea că nu am avut constanţă, am alternat jocurile foarte bune cu cele mai puţin reuşite. Poate, dintr–o anumită lipsă de concentrare. Însă, să fiţi siguri că, în retur, o să fim mult mai omogeni.

Asta este o întrebare pe care le–am pus–o şi colegilor tăi, până acum. În cazul în care nu ai fi jucat fotbal, ce ţi–ai fi dorit să ajungi?
Mă aşteptam la ea. Încă de când eram mic îmi doream foarte mult să fiu poliţist. Îmi plăcea foarte mult să mă joc cu pistoalele, de jucărie, bineînţeles, însă pe măsură ce am crescut, m–am îndrăgostit de minge, iar acum sunt foarte mulţumit că am mers pe această linie, că am ales această cale.

Ce faci cînd nu joci fotbal?
De doi ani, de când s–a născut fetiţa mea, timpul liber îl petrec doar împreună cu familia. Găsesc însă câte puţin timp şi pentru a ieşi la un film, la cinematograf, şi chiar la un biliard.

Ultima oră