Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale” se ţine în aprilie la Sibiu

Organizatorii Olimpiadei Naţionale „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu anunţă adoptarea unui nou regulament general de organizare al concursului pe meşteşuguri, precum şi unul strict pentru faza judeţeană sibiană, în vederea unei cât mai bune desfăşurări a acestora, precum şi a unei cât mai corecte jurizări. Noile regulamente pot fi vizualizate pe site-urile celor două instituţii mai sus menţionate www.muzeulastra.ro şi www.isjsibiu.ro. Olimpiada Naţională “Meşteşuguri artistice tradiţionale” se ţine în aprilie la Sibiu

Faza locală a judeţului Sibiu se va desfăşura în perioada 3-5 aprilie a.c. la sediul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, Piaţa Mică nr. 11. Menţionăm că pot participa tineri, cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani, care au deprins unul dintre meşteşugurile tradiţionale, fie în familie, de la mari creatori populari, fie în şcoală sau la Cluburile Copiilor şi Elevilor.

Începând cu ediţia din acest an, concursul va consta în prezentarea unor produse brute sau semifinite, pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului. De asemenea, elevul trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpâneşte practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei. Materialele de lucru NU sunt asigurate de către organizatori.

Prezenţa în concurs va fi aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Se va evita utilizarea materialelor neconvenţionale (nylon, etc.) în confecţionarea pieselor de port popular.

Lucrările prezentate pentru concurs vor trebui să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul original al tradiţiei populare.

Numărul participanţilor este limitat la trei elevi – selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/ sau conexe – pentru unul din meşteşugurile tradiţionale: olărit, ţesut, brodat, confecţionat podoabe sau măşti, cojocărit, curelărit, sculptură lemn, prelucrare sau decorare a metalelor, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe lemn sau sticlă, încondeiat ouă, împletit paie, foi de porumb sau nuiele.

Mai multe detalii se pot obţine de la ISJ Sibiu, inspector Daniela Muntean, 0269/210466 şi CNM ASTRA, muzeograf Elena Găvan, 0269/ 202414.

Olimpiada Naţională „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ajunsă anul acesta la cea de a XVII-a ediţie, este parte integrantă a programului de revitalizare şi recuperare pentru cultură şi economie a patrimoniului imaterial, cunoscut sub numele de „Tezaure Umane Vii”, derulat de Muzeul ASTRA. Organizată sub auspiciile Ministerului Educaţiei, manifestarea urmăreşte conştientizarea populaţiei şcolare asupra valorilor perene ale civilizaţiei populare.

 

Ultima oră