Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu prezintă luni, 19 martie, și marți, 20 martie, primele două reprezentații din acest an ale spectacolului „Faust“ în regia lui Silviu Purcărete.
„Faust“ e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral „Faust“ îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaștere, credinţă, durere şi iubire. „Faust-ul“ lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust“ modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer.
Un reper important al teatrul românesc de după ¢89, producția Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu contribuie semnificativ la promovarea valorilor culturale naționale promovând totodată excelența în artele spectacolului la nivel european, iar acest lucru a fost confirmat atât prin premiile obținute, cât și prin turneele întreprinse: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal și premiul pentru cea mai bună scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburg 2009 în selecția oficială, Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelență – Gala Premiilor UNITER 2010.
Mai mult decât atât, după succesul înregistrat anul trecut în inima Europei, unde „Faust“ a avut patru reprezentații cu casa închisă la Halele Tour & Taxis Bruxelles, actorii Teatrului Național din Sibiu se pregătesc să urce în toamna aceasta pe scena orașului slovac Maribor, Capitala Europeană a Culturii în 2012 alături de orașul portughez Guimarães.