Telescopul Spațial Hubble al NASA a descoperit un roi de stele tinere albastre care înconjoară prima gaură neagră descoperită. Prezenta roiului de stele sugerează, potrivit specialiștilor, că gaura neagră a fost odată nucleul unei galaxii tinere, acum dezintegrată.
Descoperirea găurii negre și a roiului de stele are implicații importante în ințelegerea evoluției găurilor negre uriașe și ale galaxiilor.
„Pentru prima oară dispunem de informații privind mediul și originea acestei găuri negre de dimensiuni medii”, a afirmat unul dintre oamenii de știință de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofízică, Mathieu Servillat.
Astronomii știu cum mor stelele mari, formând găuri negre de masă stelară, unele de zece ori mai mari decat soarele nostru, dar nu știu cum se formează găurile negre uriașe, cum este cea care se întâlnește în mijlocul Căii Lactee, existând mai multe teorii, printre care una ar fi ca acestea se formează prin fuziunea unorgăuri negre de dimensiuni medii.
Astronomul Sean Farrell, de la Institutul de Astronomie din Sydney, Australia, a descoperit gaura neagră în anul 2009, cu telescopul spațial cu raze x, XMM-Newton, din Agenția Spațială Europeană. Cunoscută ca HLX-1, gaura neagră se găsește la marginea galaxiei ESO 243-49, la 290 de milioane de ani lumină de Pământ.