iranul ar ajuta al-qaida să comită un atac de amploare împotriva occidentului

Iranul şi nucleul central al Al-Qaida condus de Ayman al-Zawahiri au stabilit o „relaţie operaţională”, în timp ce există temeri că gruparea teroristă pregăteşte un atac spectaculos împotriva Occidentului, relatează Sky News, citat de Mediafax.iranul ar ajuta al-qaida să comită un atac de amploare împotriva occidentului

Există temeri că un astfel de atac, îndreptat probabil împotriva Jocurilor Olimpice, va fi o răzbunare pentru uciderea lui Osama ben Laden de către un comando american, în mai 2011.

Surse din domeniul serviciilor de informaţii ale Sky News au declarat că Iranul a furnizat reţelei Al-Qaida antrenament în folosirea explozivilor avansaţi, „ceva finanţare şi o ascunzătoare sigură” în cadrul unei înţelegeri încheiate în 2009 şi care în prezent a ajuns la „capacitate operaţională”.

Statele Unite au devenit atât de îngrijorate de această relaţie strânsă încât la sfârşitul anului trecut au anunţat o răscumpărare de zece milioane de dolari pentru informaţii legate de locul din Iran în care se află un lider sirian al Al-Qaida, Ezedin Abdel Aziz Khalil, cunoscut ca Yasin al Suri. Recompensa oferită pentru al-Suri îl plasează pe acesta pe acelaşi nivel cu mollahul Omar, liderul talibanilor din Afganistan.

Al-Zawahiri ar plănui un atac Al-Qaida „clasic”, simultan în mai multe locaţii, care va confirma poziţia sa de lider global al jihadului.

„Iranul este principala cale de finanţare a organizaţiilor, principala rută pentru agenţii care merg în Pakistan pentru a se antrena şi este singura cale reală prin care al-Zawahiri poate controla şi ordona un atac major”, a declarat o sursă.

Un raport al serviciilor secrete obţinut de Sky News precizează că „în pofida cooperării intense din ultimele luni dintre Iran şi Al-Qaida – cu intenţia de a comite un atac comun împotriva unor ţinte occidentale din străinătate … Iranul şi-a intensificat în mod semnificativ investiţiile, întreţinerea şi îmbunătăţirea legăturilor sale operaţionale şi secrete cu conducerea Al-Qaida din Pakistan în ultimele luni”.


Ultima oră

Comentariul meu