sibiul cultural baroc. vezi de ce avem parte la sibiu baroc update

sibiul cultural baroc. vezi de ce avem parte la sibiu baroc updatePrimăria Sibiu prezintă primele materiale informative şi de promovare produse în cadrul proiectului Sibiu Baroc Update.

Calendar de evenimente culturale 2012.

Agenda culturală pentru anul 2012 propune sibienilor şi oaspeţilor oraşului manifestări din domenii culturale şi artistice variate. 25 de ore de teatru non-stop promite Asociaţia Culturală BIS la sfârşitul lunii martie, iar primăvara va fi întâmpinată în luna MARTIE la Sibiu cu o paradă specială – Parada Barocă – organizată de Asociaţia Sibiu 1191. În APRILIE, cea de-a treia ediţie a Târgului de Paşte va aduce atmosfera sărbătorilor pascale în Piaţa Mare. Luna aprilie va marca şi începutul unei serii de concerte susţinute de Acapella ce vor introduce publicul în “O lume polifonică”.

Din luna MAI spaţiul public se va anima din ce în ce mai mult cu evenimente: Concursul şi Gala formaţiilor Studenţeşti de Jazz vor aduce în faţa iubitorilor genului pe tinerii interpreţi, iar la scurt timp va avea loc Sibiu Jazz Festival, aflat la cea de 42-a ediţie şi cu o temă specială pentru acest an: “De la baroc, la jazz şi înapoi”. Tot în luna mai, organizaţia Crispus propune o “vânătoare culturală inediată cu aparatul foto”, participanţii urmând să descopere comorile baroce ale Sibiului. Muzeul Brukenthal va marca anul acesta Noaptea şi Ziua Muzeelor cu tema “Barocul”. Festivalul Huet Urban organizat de Heritas la sfârşitul lunii mai va anima Piaţa Huet cu un bal şi o cină în stilul baroc. Cea de-a treia ediţie a Sibiu Book Fest, organizată de Camera de Comerţ, Industrii şi Agricultură din Sibiu, va prezenta publicului noile apariţii de carte, dar şi colecţii de clasici.

 

Festivalul Internaţional de Teatru va deschide vara. La sfârşitul lunii mai şi începutul lunii IUNIE, una dintre manifestările cu cea mai lungă tradiţie din Sibiu va prezenta artişti din 70 de ţări care vor evolua în 60 de spaţii de joc, în cadrul a peste 300 de evenimente. Muzeul Labirint şi-a schimbat data şi locul de desfăşurare şi va avea loc în luna iunie, în Piaţa Mică.

Asociaţia Ille et Villaine propune în luna iunie o serie de centre de vacanţă cu titlul “Asterix, Obelix, Zi de zi şi Idefix în oraşul lui Hermann”. În această lună va începe şi evenimentul “Tag the flag”, un eveniment-concurs în care participanţii vor căuta spaţiile baroce ale Sibiului. Muzeul Brukenthal propune publicului să se lase purtat de “fascinaţia grădinilor”, Festivalul Internaţional de Film TIFF vine din nou la Sibiu. Piaţa Mare va fi spaţiul de desfăşurare pentru prezentările de modă ale celor mai vestiţi designeri români în cadrul “Sibiu Fashion Week”. Parohia Evanghelică propune un tur al orgilor Sibiului, iar Filarmonica de Stat Sibiu invită publicul să se bucure de concertele prilejuite de Zilele Muzicale Româno-Americane.

La sfârşitul lui iunie Transilvania Tatoo Expo prezintă o formă inedită de artă, cea corporală. Corul de Cameră Caedonia prezintă “Barocul muzical”, iar iubitorii de modă vor avea o a doua manifestare dedicată lor – “Feeric Fashion Days – Baroque” organizată de Mitichi. Asociaţia Sibiu 1191 prezintă la sfârşitul lui iunie două evenimente: “Supra-marionete muzicale” – un spectacol de dans, muzică şi costume –  şi o ministagiune de muzică şi teatru.

Luna IULIE este cel puţin la fel de bogată în evenimente. AIOS aduce la Sibiu 20 dintre cei mai cunoscuţi bloggeri, iar Elite Art Club UNESCO prezintă “Classics for Baroc”. Festivalul Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie Carl Filtsch îşi va prezenta cea de-a 17-a ediţie. Calfe călătoare din ţări europene vor veni în iulie la Sibiu pentru a continua un program deja cu tradiţie în oraşul nostru. La sfârşitul lunii iulie va începe Festivalul şi Academia Icon Arts, organizat de UCIMR şi aflat la ediţia aniversară cu numărul 10.

Luna AUGUST debutează cu Festivalul Imagine organizat de Elite Art Club UNESCO şi dedicat artiştilor tineri. Festivalul ARTMANIA va aduce din nou în Piaţa Mare a Sibiului ritmurile rock şi promite încă de acum nume mari ale genului. Luna lui cuptor continuă cu două evenimente legate de folclorul românesc: Festivalul Internaţional de Folclor “Cântecele Munţilor” organizat de Cindrelul-Junii şi “Pe urmele barocului ţărănesc” propus de Complexul Naţional Muzeal ASTRA. Luna se încheie cu expoziţia “Barocul în filatelie” organizată de Asociaţia Filateliştilor din Sibiu.

Luna SEPTEMBRIE debutează cu cea de-a 46 –a ediţie a Târgului Olarilor şi continuă cu Zilele Culturii Rromilor, premiera fimului documentar realizat de Muzeul Naţional Brukenthal cu titlul “Barocul şi Iluminismul”, cea de-a 15-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică, Festivalul Internaţional al Artei Lirice organizat de Filarmonica de Stat Sibiu şi Festivalul CibinFest organizat de Fundaţia Austria Pro România.

Luna OCTOMBRIE debutează în forţă cu “Jazz and More” organizat de Interzone, apoi Tadami Presse prezintă un film documentar intitulat “Transylvania Blues”. Tot în luna octombrie vor avea loc Colocviile baroce organizate de Sibienii Pacifişti. ASTRA Film Festival va aduce publicului din nou filme documentare româneşti şi străine de cea mai bună calitate. La sfârşitul lunii Liga Culturală “România – Franţa” Sibiu prezintă un curs internaţional de măiestrie instrumentală intitulat “Spre o Academie de Muzică la Sibiu”.

Luna NOIEMBRIE aduce o nouă ediţie a Festivalului culturii maghiare – ARS HUNGARICA, iar în DECEMBRIE publicul se reîntâlneşte cu Târgul de Crăciun, cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor Ioan Macrea şi cu prima ediţie a unui eveniment deosebit organizat de Cindrelul Junii Sibiului – “La Sibiu în Piaţa Mare, târg de n-are asemănare”. Orchestra Johann Strauss Ensemble va reveni la Sibiu cu un concert de Crăciun, în tonuri baroce.

 

Ultima oră

Comentariul meu