Misterul brânzei de Sibiu. Câţi români pot să hrănească 81.000 de oi

Misterul brânzei de Sibiu. Câţi români pot să hrănească 81.000 de oiÎn toate piețele și târgurile din România, brânza de Sibiu se vinde ca pâinea caldă, datorită bunului renume pe care produsele de calitate ale ciobanilor din Mărginimea Sibiului l-au câștigat în decursul timpului. Însă câtă din brânza de Sibiu care se vinde zilnic provine într-adevăr din acest județ?

Din datele Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) rezultă că doar 81.000 de oi și mioare se află în Mărginimea Sibiului și produc adevărata brânză de Sibiu, care, din păcate, nu este încă un brand protejat, anunţă evz.ro.

Potrivit unui comunicat al instituției, doar 20% din totalul de oi care se află în judeţul Sibiu au mai rămas în satele din Mărginimea Sibiului, de unde provine brânza de Sibiu originală, renumită de secole.

„Efectivul de ovine s-a menţinut de-a lungul anilor la un nivel constant, respectiv un număr total de circa 510.000 capete, din care 405.000 oi mame şi mioare, care sunt crescute în 8.830 de exploataţii individuale (…). Din numărul total de ovine, un procent de cca 20%, este concentrat în zona Mărginimii Sibiului”, se arată în comunicat.

Ponderea cea mai mare o reprezintă gospodăriile în care se cresc efective de ovine mai mici de 10 capete (54%), gospodăriile care deţin peste 500 capete ovine reprezintă 8 % , iar diferenţa de 38 % sunt gospodării cu 11 – 50 de ovine.

Creşterea ovinelor în judeţul Sibiu are tradiţie de secole şi reprezintă o ramură foarte importantă a zootehniei judeţului. Sursa: EVZ

Ultima oră