Obiceiul Lolelor din Agnita va avea loc anul acesta in data de 5 februarie. Adunarea celor aproximativ 170 de participanti va avea loc la ora 9.00, la iesirea din Agnita (la „IMIX”).
De aici parada Lolelor va pleca catre primaria orasului Avrig, unde va avea loc un moment artistic, iar oficialitatile vor da bun-venit lolelor. Parada isi va continua drumul pana la iesirea din Agnita, dinspre Sibiu. Dupa-amiaza, lolele se vor organiza in grupuri si vor vizita gospodarii din oras.
La paradă vor lua parte personaje mascate, (germ. Urzeln), cu vârste cuprinse între 3 ani şi 75 de ani, care vor însoţi personajele simbolice ale breslelor săseşti din Agnita, alături de 28 de lole din Germania, membri ai HOG Agnetheln.
Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat în anul 1689, este strâns legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Lolele, personaje mascate şi gălăgioase aveau rolul de a proteja alaiul breslaşilor, dar şi de a alunga iarna grea şi spiritele rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor pantofarilor, croitorilor, blănarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservată până în prezent. În perioada războaielor mondiale şi a comunismului obiceiul a fost temporar interzis, dar în anii `80 lola a devenit o emblemă a Agnitei. Odată cu emigrarea saşilor în 1990, obiceiul a dispărut de pe străzile oraşului şi reînviat începând cu 2006. Saşii agniteni îşi prezintă obiceiul în noua lor patrie Germania, din 1965 în localitatea Sachsenheim, mai târziu şi în alte localităţi, de exemplu la Traunreut, Geretsried, Nürnberg, Weisendorf şi Bonn, dorind să păstreze vie importanţa acestui obicei pentru comunitatea săsească.
Cand un articol este ” bun de tipar”, se presupune ca cineva, il citeste, si vede ca AGNITA si AVRIG sunt doua orase diferite.
La ziarul dvs., se vede ca lucrurile nu stau asa. Sau poate, noua refiorma in administratia publica locala, a unit cele doua orase, aflate la multe zeci de km distanta, si noua nu ni s-a spus!
am corectat.
multumim frumos!