beijingul a acceptat să furnizeze ajutor alimentar coreei de nord

beijingul a acceptat să furnizeze ajutor alimentar coreei de nordConvoaie de camioane chinezeşti încărcate cu orez au fost văzute intrând în Coreea de Nord după ce Beijingul a acceptat, potrivit presei japoneze, să furnizeze ajutor alimentar Phenianului, a anunţat marţi un activist sud-coreean, citat de Mediafax.

Din 9 ianuarie, mii de camioane au transportat orez în Coreea de Nord, care suferă de o penurie cronică de alimente, a declarat Do Hee-Yoon, membru al coaliţiei Cetăţenii pentru drepturile omului, persoane răpite şi refugiaţi nord-coreeni, o grupare cu sediul la Seul.

Cotidianul japonez Tokyo Shimbun a anunţat luni că Beijingul a decis, la o zi după anunţul privind moartea lui Kim Jong-il, să livreze Coreei de Nord un important ajutor alimentare şi energetic, un gest de susţinere faţă de regimul nord-coreean în această perioadă de tranziţie.

Activistul a prezentat fotografii ale convoaielor, realizate la frontiera cu oraşul chinez Tumen (nord-est).

„Camioane încărcate cu saci de orez au fost văzute traversând frontiera de nord, în mai multe locuri, între care oraşele Tumen, Dandong şi Jian”, a declarat el.

Luni, Ministerul chinez de Externe a cerut comunităţii internaţionale să ajute umanitar Coreea de Nord, ţară în care, potrivit ONU, un sfert din populaţie are nevoie urgentă de ajutor alimentar.

Ultima oră

Comentariul meu