video prefectul sibiului s-a întâlnit cu protestatarii din oraş. vezi înregistrarea conferinţei de presă

Prefectul de Sibiu, Horaţiu Răcuciu a facut o conferinţă de presă extraordinară legat de evenimentele de stradă avute loc în ultimele patru zile la Sibiu. Ora de Sibiu a transmis în direct în sistem live-video conferinţa cu începere de la ora 15.00.

video prefectul sibiului s-a întâlnit cu protestatarii din oraş. vezi înregistrarea conferinţei de presă

Prefectul şi-a exprima opinia ca reprezentant al Guvernului, legat de ultimele acţiuni de stradă avute loc în municipiul Sibiu în ultimele patru zile.

Urmăreşte mai jos înregistrarea conferinţei de presă

Comunicatul de presă al prefecturii despre întâlnirile de azi

Prefectul Horaţiu Răcuciu a purtat, astăzi, discuţii cu reprezentanţii a trei grupuri sociale din cadrul societăţii civile sibiene, care fac parte din Comitetul judeţean consultativ pentru persoane vârstnice şi Comisia judeţeană de dialog social, repcum şi trei asociaţii ale revoluţionarilor (Asociaţia 21 decembrie 1989, Asociaţia Răniţilor Revoluţiei şi Asociaţia Urmaşilor Eroilor Martiri. După cele trei întâlniri, prefectul Răcuciu a susţinut o conferinţă de presă.

Prefectul s-a întâlnit separat cu fiecare grup invitat la sediul instituţiei. Fiecăruia, domnia sa a ţinut să le transmită, printre altele: „V-am invitat în calitate de prefect al judeţului, dar şi de cetăţean interesat să înţeleagă cauzele manifestaţiilor de protest din ultimele zile. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat până acum. Tabloul revoltei de stradă este destul de clar. Noi, ca instituţie, dorim să iniţiem dezbateri pe subiecte legate de nemulţumirile oamenilor, pentru ca toate să fie aduse la cunoştinţa guvernului. Ştim că, în ultimii ani, s-au luat măsuri care au influenţat negativ starea de spirit şi condiţia materială a multor cetăţeni români. De asemenea mai ştim că Executivul a avut constrângeri impuse de criza globală. Dar, important este ca, acum, odată ce am ajuns cu oamenii în stradă, să încercăm să găsim, în primul rând, căile de revenire la calm. Libertatea în democraţie înseamnă atitudine, curaj şi responsabilitate. Sperăm ca împreună să le dovedim pe fiecare în parte. Totodată mulţumesc sibienilor care au participat la manifestaţii, pentru modul paşnic în care au făcut-o”. D-l prefect i-a rugat pe cei prezenţi să-i prezinte sinteze ale motivelor pe care consideră la originea manifestaţiilor de protest din Sibiu.

Cu prilejul primei întâlniri, invitaţii şi-au prezentat următoarele doleanţe: 1. acordarea de facilităţi pe mijloacele de transport pentru veteranii de război şi alte categorii sociale; 2. proiectele legii sănătăţii să nu apară doar pe internet; 3. să se renunţe la îngheţarea pensiilor.

A doua întâlnire, cu membrii Comisiei judeţene de dialog social, a evidenţiat propuneri pentru administraţia publică, dar şi deficienţe din sfera competenţelor guvernamentale care au dus la nemulţumirile populaţiei: 1. nu există un pachet de bază pentru asigurări de sănătate; 2. nu există protocoale pentru tratamente, din care pot rezulta cheltuielile pe care acestea le reclamă; 3. să se renunţe la formula „1 angajat, la 7 plecări” – altfel spus, să se renunţe la deblocarea posturilor unice; 4. dialogul social să fie real, la nivel central şi local; 5. combaterea instituţională a muncii la negru să aibă şi un caracter preventiv, pe lângă cel de control.

În debutul celei de-a treia întâlniri, prefectul Horaţiu Răcuciu şi-a manifestat mulţumirea că marşul din 16 ianuarie s-a desfăşurat în condiţii civilizate, datorită modului în care a fost organizat de Asociaţia 21 Decembrie 1989. „Regret incidentul întâmplat pe b-dul M. Viteazul, dar ştiu că nu d-voastră puteţi fi răspunzători pentru el”, a mai spus prefectul. Liderii asociaţiilor de revoluţionari i-au prezentat d-lui Răcuciu nemulţumirile lor: 1. tendinţele spre autoritarism manifestate în politica românească; 2. parlamentul unicameral ar semăna cu Marea Adunare Naţională; 3. lipsa legilor, încă din 1990: Legea Lustraţiei, Legea confiscării averilor ilicite, Legea privind sancţionarea marii evaziuni; 4. nu se aplică multe din hotărârile judecătoreşti privind drepturile salariale câştigate; 5. persoanele numite la secretariatul de stat pentru revoluţionari (secretarul de stat şi secretarul general al SSPR) nu sunt reprezentative pentru organizaţiile de revoluţionari, conform declaraţiei d-lui Mircea Bucur, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie Sibiu.

La finalul conferinţei de presă susţinută de prefectul Horaţiu Răcuciu, au fost solicitate precizări privind declararea codului albastru. Pentru eliminarea oricărei neclarităţi, precizăm că MAI a declarat Cod albastru (grad superior de alertă) numai pentru structurile sale din Municipiul Bucureşti şi judeţele limitrofe.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică