itm-ul a făcut controale şi a dat amenzi pensiunilor din mărginime, păltiniş şi bâlea

itm-ul a făcut controale şi a dat amenzi pensiunilor din mărginime, păltiniş şi bâleaDin punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate verificări la 7 societăţi comerciale. În domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 13 unităţi cu un număr de 51 salariaţi. ITM-ul a împărţit cu „dărnicie” avertismente şi amenzi.

În perioada 19 decembrie 2011 – 20 ianuarie 2012 la nivelul întregii ţări, s-a desfăşurat, din iniţiativa Inspecţiei Muncii, „Campania  naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă în unităţi care desfăşoară activitate în staţiunile montane”.

Din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate verificări la 7 societăţi comerciale cu un număr total de 28 salariaţi. Au fost constatate 21 de deficienţe, pentru nerespectarea prevederilor legale fiind aplicate 21 sancţiuni contravenţionale constând în avertismente.

Cele mai frecvente deficienţe constate de inspectorii din cadrul serviciului control securitate şi sănătate în muncă, au fost:

Neprezentarea la control a certificatului constatator care atestă autorizarea din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă a activităţilor desfăşurate;

Lipsa evidenţei zonelor cu  risc ridicat şi specific;

Lipsă note de informare din partea serviciilor externe privind deficienţele constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  cu ocazia verificărilor în unitate;

Lipsă verificare aparatură măsură şi control în special la supapele de siguranţă ale compresoarelor cu aer;

Lipsă tematici de instruire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

Lipsă fişe de aptitudine care să ateste asigurarea controlului medical;

Instruire necorespunzătoare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;

Lipsă curs de instruire pentru lucrătorii desemnaţi să desfăşoare activităţi în domeniul securităţii sănătăţii în muncă.

 

În domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 13 unităţi cu un număr de 51 salariaţi. S-au constatat 98 de deficienţe, dispunându-se 111 măsuri de remediere. S-au aplicat 25 sancţiuni contravenţionale, din care 3 amenzi în valoare de 3.000 lei şi 22 de avertismente.

Cele mai frecvente deficienţe constatate, privind relaţiile de muncă, au fost:

dosare de personal incomplete;

lipsă decizie de numire persoană care se ocupă de REGES;

regulament intern incomplet;

lipsă registru salariaţi la sediul angajatorului.

 

Ultima oră

Comentariul meu