Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, prin personalul de specialitate şi-a propus pentru anul 2011, o serie de acţiuni menite să asigure baza tehnico – materială şi umană pentru implementarea şi realizarea programelor şi a strategiilor specifice, precum şi acţiuni de verificare şi control privind respectarea legislaţiei de către operatorii cu activitate în domeniul creşterii animalelor din judeţul Sibiu.
În baza acestor strategii, în cursul anului 2011, comform acţiunilor prevăzute pentru această perioadă şi pentru a se asigura o stare de sănătate şi bunăstare a animalelor şi păsărilor care se cresc în scop economic în judeţul nostru, s-au efectuat 211.360 acţiuni de supraveghere a bolilor, 4.966.093 vaccinări imunoprofilactice, 554.300 tratamente antiparazitare şi 138.664 examene de laborator pentru supravegherea bolilor transmisibile, acţiuni pentru care s-au asigurat medicamente şi materiale sanitare în valoare de 402.029 lei.
Supravegherea principalelor boli transmisibile la specia bovină s-a efectuat prin afluire şi examinare în laboratorul de diagnostic, a 21.253 probe pentru diagnosticul Leucozei Enzootice Bovine. 25.081 probe pentru diagnosticul Brucelozei şi 1.271 probe pentru diagnosticul Paratuberculozei, precum şi prin efectuarea tuberculinărilor pentru diagnosticul T.B.C. la 29.352 bovine.
În cadrul programului de asanare a focarelor de Anemie Infecţioasă Ecvină, au fost efectuate, în acest an examene de diagnostic a bolii prin teste de laborator la 13.044 capete cabaline, fiind eliminaţi din focarele declarate, 285 cabaline diagnosticate cu anemie. Pentru animalele eliminate din focare s-au întocmit documente specifice şi s-au efectuat despăgubiri proprietarilor în cauză.
Realizarea acţiunilor prevăzute în programele de prevenire şi combatere a unor boli transmisibile, cofinanţate din fonduri U.E, au fost monitorizate lunar, fiind efectuate 1.791 examene de laborator pentru diagnosticul Boala Limbii Albastre (Blutongue) la bovine şi ovine, examinarea a 450 bovine, 741 ovine şi 152 caprine, sacrificate sau moarte. pentru diagnosticul Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile (Boala vacii nebune), supravegherea clinică la porcine din gospodării ale populaţiei, cu o medie lunară de 2.450 capete controlate din 550 gospodării ale populaţiei şi la 37.500 capete porcine crescute în cele 5 ferme comerciale şi efectuarea a 1.793 exameme de supraveghere a bolii în laborator din care 378 examene pentru porcii mistreţi recoltaţi în campania de vânătoare, probele fiind negative, pentru diagnosticul Pestei Porcine Clasice.
Programelor de prevenire a Gripei Aviare, şi a Salmonelozelor la găini ouătoare şi puii de carne) s-a realizat prin efectuarea a 154 controale la gospodăriile populaţiei şi 271 examene de laborator la păsări moarte.afluite din zonele de risc pe culoarul râurilor Olt şi Cibin şi din zonele de supareghere în locurile cu gospodării care au contact cu luciul de apă şi examinarea a 238 probe pentru supravegherea Salmonelozelor la păsări de la fermele nominalizate în acest sens.
Programul de prevenire şi combatere a Rabiei (turbarea) la animalele sălbatice şi domestice, în judeţul Sibiu, pentru anul 2011, s-a materializat prin vaccinarea câinilor şi pisicilor cu stăpân cunoscut, existenţi pe raza judeţului, în campanie organizată fiind imunizate în acest an 47.637 de carnasiere domestice
Campania de vaccinare a vulpilor (program cofinanţat) pe teritorul judeţului Sibiu, a cuprins două campanii de administrarea aeriană a momelilor cu vaccin, fiind cuprinse zone ale fondurilor de vânătoare greu accesibile. În restul teritoriilor din fondurile de vânătoare unde au fost identificate vizuini, sau alte locaşuri populate cu vulpi, s-au aplicat manual câte 1.800 doze de momeli vaccinale, tot în două campanii.
Prin aceste acţiuni incidenţa cazurilor, de Rabie, în ultimii ani, în judeţul Sibiu a avut o scădere semnificativă, respectiv de la 89 de animale diagnosticate în anul 2008 (din care 78 de vulpi) la 23 cazuri în 2011 (din care 20 vulpi şi 3 câini)
Respectarea normelor de profilaxie generală (prevenirea cu cele mai mici costuri a bolilor la animale), respectiv protecţia şi bunăstarea animalelor, a fost monitorizată prin efectuarea a 106 controale la ferme cu bovine, 57 controale la ferme cu porcine, 142 la ferme cu păsări, 422 controale la gospodării ale populaţiei, 37 controale în târguri, 52 controale la abatoare, şi 31 controale în trafic (în colaborare cu I.P.J. Sibiu), urmărindu-se respectarea normelor de biosecuritate, condiţiilor de cazare, microclimat, asigurarea hranei şi a apei potabile în condiţiile de iarnă şi în condiţiile de vară, a normelor de transport şi sacrificare.
S-au examinat 143 surse de apă şi 570 probe privind eficienţa acţiunilor de dezinfecţii în adăposturi cu animale.
A fost verificată respectarea legislaţiei privind gestionarea cadavrelor şi a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, prin efectuarea a 47 controale în fermele cu animale, 12 controale la abatoare, controale la 28 unităţi de tip hiper şi supermarketuri şi controale la 42 de primării comunale, fiind supravegheată colectarea şi transportarea pentru distrugere, la unitatea Protan, a 62 tone, care reprezintă cadravre de animale moarte şi subproduse de origine animală.
În urma acţiunilor de inspecţii şi controal efectuate au fost aplicate 173 de amenzi contravenţionale cu o valoare de 190.000 lei la 4 fermieri, 152 proprietari şi comercianţi de animale, 6 farmacii şi 11 medici veterinari, pentru unele abateri de la normele sanitare veterinare specifice, respectiv:
- În unele cazuri nu se respectă data şi locul stabilit de medicii veterinari pentru efectuarea unor acţiuni profilactice obligatorii la animale.
- Transportul animalelor cu mijloace de transport neamenajate corespunzător şi care nu asigură confortul specific speciei de animale.
- Comercializarea animalelor vii în locuri neautorizate, fără aviz şi fără documente, sanitare veterinare.
- Gestionarea defectoasă a deşeurilor de origine animală la nivel de localităţi.
Prin realizarea acţiunilor de prevenire şi combatere a bolilor trnsmisibile la animale şi de la animale la om, a fost asigurată o stare de sănătate corespunzătoare la specile de animale şi păsări, asigurând indemnitatea teritoriului faţă de boli care pot afecta grav zona socială şi economică a judeţului nostru.