dan vișan, acest erou național

dan vișan, acest erou naționalDan Vișan este profu’ de la Jean Monnet, acuzat că și-a violat o elevă. A rezultat că “doar” a făcut sex cu ea. Așa, un pic. 15-20 de minute, după cum reiese din rechizitoriu. Eliberat deunăzi din arest, profu’ de sport s-a trezit, peste noapte, din violator, în erou național. Cum și când naiba s-a întâmplat asta?

Asta s-a întâmplat între 2-3 articole din CanCan și Libertatea, câteva comentarii la Antena2 și alte analize desigur pertinente la televiziunile de știri. Toate chitite în aceeași direcție: păi bine, tovarăși, dar ați văzut cum arăta tipa aia?

Fuste scurte, mă-nțelegi, dezvoltată, vexată, conversații pe mess cu proful, hai, că nici ea nu era ușă de biserică. Carevasăzică, se explică totul, ba nu, ce spun eu se explică, se absolvește de vină intimatul (moralicește vorbind, de către soțietatea de consum de scandal), pe motiv că tipa l-a îmbrobodit.

Păi dacă și Dumnezeu făcea la fel cu Eva, îmbrobodită, sărăcuța, de șarpe, nu trăiam și-acum cu toții, bine mersi, în Rai?

Este inadmisibil să scuzi fapta gravă a unui profesor, aceea de a întreține relații sexuale cu o elevă, pe orice motiv, cu atât mai mult pe unul care incriminează minorul în cauză. Hai, că am auzit-o de nenumărate ori, în știri tv vezi-doamne informative, pe aia cu “eleva mai avea doar câteva luni până la majorat”. Așa, și? Mai avea câteva luni, plus trei ani, dacă ar fi trăit în America. Și câteva luni, plus toată viața, dacă ar fi trăit în Afghanistan.

Deși am citit un interviu – pare-mi-se că singurul – în care fostul profesor Dan Vișan sublinia ostentativ că adolescentele din ziua de azi sunt la fel de dezvoltate, fizic și psihic, precum doamnele de 30 de ani. Ca și când dânsul, om cu experiență, la cei 26 de ani pe care-i poartă, le-ar fi încercat pe toate.

Nu mă fălesc că am urmărit toate detaliile acestui cvasi-scandal mioritic. Nu m-a interesat subiectul câtuși de puțin, până când nu a început să mi se zgârie placa, de la atâta ipocrizie. Pentru că acest caz particular face referire la foarte multe credințe generale împământenite în societatea românească.

Una dintre ele, par exemple, este aceea că o femeie, dacă își caută o garderobă care să-i pună în valoare fizicul (fără să devină vulgară), și-o caută cu lumânarea. Poate oricine s-o pipăie, s-o muște de fund sau să-i tragă o ventuză pe gât, pentru că, nu-i așa, asta sugerează codul ei vestimentar. Teoreme ceva mai complexe de psihologie, care atestă faptul că stima de sine are de-a face și cu modul în care ești perceput de ceilalți, inclusiv prin ținută, este o necunoscută totală nu doar pentru plebe, dar și pentru formatorii de opinie.

Mai deducem și că un domn poate uza sexual de o domnișoară/doamnă, dacă aceasta a inițiat avansurile, chiar dacă s-a răzgândit pe parcurs. Cum adicătelea, să te răzgândești? Adică ce credeai, că-s un fel de Făt Frumos, și acum, că te-ai prins că nu-s, nu mai sunt bun de nimic?

Profilul lui Dan Vișan este, așadar, al săracului profesor din sistemul de învățământ românesc, sedus parșiv de o domnișoară de bani gata, fără ca el, suflet angelic și pur, să înțeleagă nicio clipă că i se întinde o capcană.

Este cumplit că societatea românească, după ce a trecut prin chinuri ca cele ale facerii, ca să se dezbrace de vechi mentalități patriarhale, atestă comportamentul imoral al unui profesor care a făcut sex cu o elevă. Este trist că societatea le transmite profesorilor în particular și bărbaților în general că e ok să facă asta, atâta timp cât fata arată bine. Este impardonabil că adolescentele vor înțelege de aici să facă ciocu’ mic și să accepte eventualele hărțuiri, fie și numai verbale, din partea unor bărbați mai în vârstă, pentru că altfel vor deveni paria societății.

N-aveți decât să faceți din Dan Vișan un erou cât sistemul de învățământ românesc. El nu a fost decât un profesoraș de sport, agramat și imberb, care a făcut sex cu o elevă.

Ultima oră

Comentariul meu