fermele de găini sibavis, neamira bratei şi adel tib apoldu de jos au rămas fără autorizaţii de livrare de ouă

fermele de găini sibavis, neamira bratei şi adel tib apoldu de jos au rămas fără autorizaţii de livrare de ouăLa fermele Sibavis cu un efectiv de 34.660 găini, Neamira Bratei cu 7.000 găini şi Adel Tib Apoldu de Jos cu 3.200 găini, care cresc efectivul în cuşti neîmbunătăţite s-a retras autorizaţia de a livra ouă pentru consum, începând cu data de 1 ianuarie 2012.

fermele de găini sibavis, neamira bratei şi adel tib apoldu de jos au rămas fără autorizaţii de livrare de ouă

Comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 73/2005, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Consiliului European nr.4/2004.

Conform actului normativ mai sus menţionat, pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului. format dintr-un cod alfanumeric care reprezinta ţara, judeţul, un număr de ordine in cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna), şi o cifră in faţa codului ţării care va indica METODA DE CREŞTERE. astfel :

cifra 1 – pentru ouă de găină crescute în aer liber;

cifra 2 – pentru ouă de găină crescute în hale la sol;

cifra 3 – pentru ouă de găină crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu);

cifra 0 – pentru ouă de găini crescute ecologic.

Data valabilităţii minime trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului.

Comisia Europeană interzice începând cu data de  1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale, iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite spre consum uman, ci se dirijează direct spre industrializare sau distrugere.

Pentru o mai bună informare a crescătorilor de găini ouătoare şi a populaţiei judeţului Sibiu şi pentru evitarea oricăror confuzii, referitor la marcarea ouălelor în coajă destinate consumului uman, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu face următoarele precizări:

Începând cu data de 1 ianuarie 2012, vor fi produse şi comercializate în continuare pe piaţa românească ouă marcate cu cifra 3 (pentru categoria respectivă de ouă, cifra 3 semnifică faptul că ouăle provin de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite conform normelor europene), fapt care garantează vânzarea lor către consumatori.

În judeţul Sibiu, în urma evaluării, efectuate de specialiştii D.S.V.S.A. Sibiu în cursul lunii decembrie, a fermelor comerciale existente, din efectivul total de 310.000 păsări, efectivul de 115.690 sunt  găini pentru ouă, crescute în 8 ferme care posedă document de înregistrare sanitară veterinară emis de D.S.V.S.A. Sibiu.

La data de 1 ianuarie 2012, în judeţul nostru, comform sistemilui de creştere, situaţia se prezintă astfel :

cifra 0 – pentru ouă de găini crescute ecologic.  – nici o fermă

 

cifra 1 – pentru ouă de găină crescute în aer liber;  —   o fermă

Ouă de la Ţară Valea Viilor – 2,870 capete

cifra 2 – pentru ouă de găină crescute în hale la sol; — 4 ferme

Ovosib Cristian –              55,660 capete

Rinadi Moşna   –                7,500 capete

Medi Vet Apoldu de Jos – 3,000 capete

Adi Com Dobârca         –    2.000 capete

 

cifra 3 – pentru ouă de găină crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite) – nici o fermă

La fermele Sibavis cu un efectiv de 34.660 găini, Neamira Bratei cu 7.000 găini şi Adel Tib Apoldu de Jos cu 3.200 găini, care cresc efectivul în cuşti neîmbunătăţite s-a retras autorizaţia de a livra ouă pentru consum, începând cu data de 1 ianuarie 2012.

Resposabilii acestor unităţi au demarat lucrările de trecere la sistemul de creştere la sol, acţiune care se va concretiza în cursul lunii ianuarie, iar producţia de ouă obţinută până la finalizarea acţiunii este dirijată la unităţi de industrializare specializate în acest sens.

Întreaga responsabilitate pentru implementarea acestor norme impuse în spaţiul european, revine proprietarilor de ferme cu găini ouătoare, care şi emit declaraţia de comfornitate pentru ouăle care se comercializează.

Inspectorii D.S.V.S.A. Sibiu, vor verifica respectarea legislaţiei privind regimul de producere şi comercializare a ouălor şi vor dispune sancţiuni pentru operatorii economici care nu se comformează.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică