Preşedintele CJ Sibiu Martin Bottesch mizează pe câştigarea celui al treilea mandat, în faţa lui Ariton

Preşedintele CJ Sibiu Martin Bottesch mizează pe câştigarea celui al treilea mandat, în faţa lui AritonActualul preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch (FDGR) a declarat marţi, într-un interviu acordat AGERPRES, că mizează pe câştigarea celui de al treilea mandat în acest an, deşi principalul său contracandidat ar putea fi ministrul Economiei, senatorul PDL, Ion Ariton.

Bottesch nu îşi face probleme pentru campania din 2012, după ce 2011 a însemnat anul celor două mari scandaluri care au afectat imaginea CJ Sibiu – scandalul surpărilor de teren de la Aeroport şi cel al certificatelor de handicap false.

Reporter: Domnule preşedinte, care este principala dvs. realizare în 2011?
Martin Bottesch: 2011 este anul în care toate proiectele cu finanţarea europeană au fost în derulare şi au avansat destul de bine, ceea ce este principala realizare. A demarat proiectul pentru Managementul Integrat al Deşeurilor care este cel mai mare proiect cu finanţare europeană a CJ Sibiu. În mare sunt mulţumit. Criza s-a făcut simţită şi la noi, nu am mai avut creşterile până în 2008, privind bugetul instituţiei, însă am avut totuşi o creştere faţă de 2010, privind veniturile proprii. Au crescut fondurile care provin din impozitul pe venit, ceea ce înseamnă că Judeţul Sibiu s-a dezvoltat totuşi şi în această perioadă de criză.

Reporter: Cum comentaţi cele două mari scandaluri ale anului 2011, care au afectat imaginea CJ: Aeroportul şi certificatele de handicap false?
Martin Bottesch: Acestea ar trebui rezolvate în cadrul dat de lege. În cazul Aeroportului, sunt pe rol câteva procese. În schimb am făcut o licitaţie pentru proiectarea părţii cu probleme din capătul pistei, deci aici avansăm. Sincer, nu m-am aşteptat şi nu s-a gândit nimeni că o să ajungem acest litigiu în cazul Aeroportului. Trebuie refăcut şi consolidat terenul. Procesul cu firma germană va dura sigur ani de zile. În ce priveşte Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială, eu spun că este foarte bine că s-au făcut controalele. Credem că în primul rând se impun schimbări la conducerea Direcţiei. Directorul General se poate schimba prin Hotărâre de CJ. Directorul Adjunct care este funcţionar public, sunt căi mai complicate pentru a-l schimba. De câţiva ani s-au acumulat unele neajunsuri la această Direcţiei Generală. Şi noi nu am văzut că lucrurile nu merg bine la această conducere, de câţiva ani. Directorul Executiv a fost suspendat. Am avut un interimar, acum avem al doilea interimar. Atâta timp cât nu se clarifică situaţia Directorului Executiv, aici fiind vorba de un proces, nu se poate ocupa postul definitiv. Interimatul este de doi ani, din octombrie 2009. Putem să punem un nou Director Interimar, din interiorul Consiliului Judeţean. Avem câteva persoane pentru postul de director, din interiorul instituţiei şi din exteriorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

Reporter: Speraţi ca Aeroportul să devină rentabil în 2012 prin reducerea tarifelor?
Martin Bottesch: Am considerat că trebuie să ne situăm la nivelul pieţei. În 2011 este o scădere a numărului de pasageri la Sibiu faţă de 2010. Se pare că se va schimba legislaţia, privind regiile autonome şi societăţile care sunt în subordinea autorităţilor publice. Cunoaştem proiectul. Se are în vedere, creşterea rolului Consiliului de Administraţie la aceste societăţi, cu scopul de a le face mai rentabile.

Reporter: Veţi privatiza Aeroportul Internaţional Sibiu?
Martin Bottesch: În principiu s-a căzut de acord, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Ca să lucreze societatea, trebuie să fie rentabilă, nu se mai poate subvenţiona cum se poate subvenţiona Regia Autonomă. În momentul de faţă noi am hotărât subvenţionarea Regiei Autonome, măsură care nu este în sensul privatizării. Eu sunt convins că în viitor, aceasta este calea normală, să fie transformată Regia Autonomă într-o societate pe acţiuni, iniţial cu acţionari CJ şi Primăria.

AGERPRES: Veţi candida pentru cel de al treilea mandat în 2012?
Martin Bottesch: Dacă judeţele rămân aşa cum sunt, dacă va mai exista judeţul Sibiu cu graniţele actuale, da. Dacă judeţul se transformă într-o regiune mult mai mare, atunci problema se pune cu totul altfel şi nu mă exprim. Timpul este mult prea scurt ca să faci o reformă administrativă de o asemenea anvergură. Chiar dacă judeţele actuale se înlocuiesc cu nişte structuri mai mari, nu ar fi bine să desfiinţezi judeţele actuale, administraţia s-ar îndepărta de cetăţean. Dacă rămâne actualul CJ şi actualul judeţ Sibiu, bineînţeles vor candida din partea FDGR, nu se pune problema.

AGERPRES: Ce şanse vă daţi să rămâneţi preşedinte al CJ Sibiu după 2012?
Martin Bottesch: Sunt şanse bune. Nu am făcut nici un sondaj. Nu cheltuim bani pentru sondaje. Este posibil să facem doar în perioada alegerilor.
Principalele avantaje sunt cele două mandate avute, cred că şi buna colaborare cu Primăria Sibiu, cu primarul Klaus Iohannis.

AGERPRES: Deja s-a anunţat primul dvs. contracandidat pentru 2012, domnul deputat Ioan Cindrea (USL). Cum comentaţi principala măsură economică propusă deja de acesta, realizarea de parcuri industriale pentru potenţiali investitori?
Martin Bottesch: Măsurile pentru revigorarea economiei sunt bune. La ora actuală nu există programe europene care să finanţeze asemenea parcuri. Dorinţa nu este rea, dar realizarea în momentul acesta nu o văd.

AGERPRES: Principalul dvs. contracandidat aşteptat să fie anunţat şi el la începutul anului, este posibil să fie ministrul Economiei, liderul PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton. Ce şanse îi daţi?
Martin Bottesch: Ca ministru, sigur că are o poziţie mai bună faţă de cea avută acum patru ani, asta nu

Ultima oră

Comentariul meu