Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ANRE sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat, miercuri, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei – A.N.R.E. şi reprezentanţi ai unei societati comerciale din municipiul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, prev. de art. 167 alin. 1 şi art. 165 alin. 2 C.p.”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, „în sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional”.
Procurorii au mai precizat că activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, „cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate”.
„Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale„, se mai arată în comunicat.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism precizează că în perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul instituţiei au fost audiate 35 de persoane, cărora le-a fost adusă la cunoştiinţă învinuirea, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc audierea celorlalţi învinuiţi.