patru turişti rătăciţi pe munte la păltiniş au fost recuperaţi de jandarmii sibieni

patru turişti rătăciţi pe munte la păltiniş au fost recuperaţi de jandarmii sibieniPatru persoane au fost ajutate de Jandarmii montani după ce s-au rătăcit pe munte la aproximativ 10 km de staţiunea Păltiniş şi destinaţia de vacanţă Şanta. În data de 03 ianuarie 2012 , în jurul orei 18.00, Jandarmeria Montană a fost sesizată de către un grup de 6 persoane de naţionalitate chineză cu privire la faptul că trei prieteni de-ai lor însoţiţi de un cetăţean român, s-au rătăcit în Păltiniş.

Grupul era format din studenţi bucureşteni care s-au deplasat cu telescaunul împreună iar patru dintre aceştia au hotărât să se întoarcă în centrul staţiunii pe jos, alegând o rută ocolitoare pârtiei de schi însă din neatenţie şi din cauză că nu cunoşteau traseul, nu aveau hartă şi nici nu s-au orientat după indicatoarele turistice, s-au deplasat înspre zona de vacanţă Şanta.
Cei patru turişti, trei femei şi un bărbat au fost găsiţi de către jandarmii montani la aproximativ 10 km depărtare pe un drum forestier care coboară în Valea Ştezii. Pentru a-i găsi, jandarmii au solicitat turiştilor telefonic repere orare în raport cu detalii din teren pe lângă care au trecut şi astfel au putut fi găsiţi mai uşor.
Turiştii erau echipaţi corespunzător pentru terenul unde au ales să facă plimbarea şi pentru acest anotimp însă nu cunoşteau traseul montan şi din cauză că se întunecase s-au speriat cu atât mai mult cu cât în unele zone nu exista semnal de telefonie mobilă.
Întrucât nu au vrut să se întoarcă în Sibiu, ceilalţi membrii ai grupului de turişti au fost invitaţi să aştepte în perioada căutării turiştilor rătăciţi, în spaţiul folosit de Serviciul Public Salvamont Sibiu în staţiunea Păltiniş.
În jurul orei 19.00, turiştii au fost transportaţi la Sediul Postului Montan de Jandarmi Păltiniş şi s-au reunit cu prietenii lor.
“Reamintim turiştilor să se informeze asupra drumului de parcurs, starea vremii şi să îşi asigure măsuri elementare de protecţie pentru deplasarea pe munte. De asemenea este util să îşi lase date de identificare şi informaţii despre intenţiile/dorinţele de a parcurge anumite trasee turistice şi perioada de timp propusă, la cabanele, pensiunile, hotelurile unde sunt cazaţi, agenţi economici sau chiar alţi turişti din staţiune pentru eventuale situaţii de dificultate în care s-ar putea găsi.
În situaţii de urgenţă pot apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Sibiu.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Precaritatea marcajelor pe tronsonul Gradina Oncest – Tomnatec a favorizat dezorientarea turistilor ca si lipsa unei harti( table,in Paltinis) cu traseele marcate din masiv. Daca era, „chinez sa fi” si te descurci !